Industrie klap kredietcrisis nog niet te boven

© ANP

In juni 2011 produceerde de Nederlandse industrie 2,4 procent meer dan in juni 2010. Hoewel de productie al weer zo’n anderhalf jaar hoger is dan in een jaar eerder, is deze nog niet terug op het niveau van vóór de kredietcrisis. Vergeleken met juni 2008 was de productie ongeveer 3 procent lager. De groei van de industriële productie is in het eerste halfjaar van 2011 teruggevallen. Onvoldoende vraag lijkt een verder herstel in de weg te staan.

Gemiddelde dagproductie (volume)

Gemiddelde dagproductie (volume)

Onvoldoende vraag grootste hinderpaal bij productie

Een op de vijf ondernemers in de industrie kampte de afgelopen kwartalen met onvoldoende vraag. Dit is duidelijk meer dan vóór de crisis. Toen ondervond maar een op de twintig ondernemers te weinig vraag. Van tekort aan arbeidskrachten of gebrek aan technische capaciteit hebben ondernemers momenteel nauwelijks last. Het merendeel ziet zelfs helemaal geen belemmeringen bij de productie. Het percentage ondernemers dat geen belemmeringen ziet is met 65 procent nog heel wat lager dan voor de crisis. In de anderhalf jaar voor de crisis zag 75 procent van hen geen problemen. De afzetproblemen van de industrie weerspiegelen zich in het oplopen van de voorraden gereed product.

Productiebelemmeringen

Productiebelemmeringen

Voorraden lopen op

Na bijna twee jaar van interen op de voorraad hield de industrie in 2011 weer meer voorraad gereed product aan dan een jaar eerder. In de tweede helft van 2010 was de krimp al minder groot geworden. Met het oplopen van de voorraden is de tevredenheid over de omvang van de voorraden echter afgenomen. Het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vindt, overtreft in steeds ruimere mate het aantal ondernemers dat de voorraden als te klein beschouwt. Door de aanhoudende problemen met de vraag benutten de ondernemers nog altijd minder van hun productiecapaciteit dan voor de crisis.

Voorraden gereed product (volume)\

Voorraden gereed product (volume)

Bezettingsgraad nog steeds laag 

Aan het begin van het derde kwartaal gebruikten de ondernemers in de industrie 81 procent van hun productiecapaciteit. Hierin is de laatste anderhalf jaar maar weinig veranderd. In de twee jaar voorafgaand aan de crisis werd steeds meer dan 83 procent van de beschikbare capaciteit benut. In alle branches van de industrie is de bezettingsgraad lager dan in aan het begin van het derde kwartaal van 2008.

Bezettingsgraad industrie

Bezettingsgraad industrie

Karin van der Ven