Kleine bouwbedrijven deden het in november relatief goed

In november 2009 daalde de omzet van bouwbedrijven met bijna 7 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Kleine bouwbedrijven deden het relatief goed. Hun omzet steeg in november met ruim 1,5 procent, terwijl die van het midden- en grootbedrijf met ruim 9 procent terugliep. In alle bouwbranches deden kleine bedrijven het beter dan grote.

Burgerlijke en utiliteitsbouw sterkste daler
De grootste omzetdaling deed zich voor in de burgerlijke en utiliteitsbouw. In deze grootste bouwbranche liep de omzet met bijna 11 procent terug. De verschillen in omzetontwikkeling tussen klein- en midden- en grootbedrijf waren erg groot. De omzet van het kleinbedrijf groeide met bijna 6 procent, terwijl die van het midden- en grootbedrijf met bijna 15 procent daalde.

Omzet bouwinstallatiebedrijven 8 procent gedaald
De installatiebedrijven binnen de bouw zagen hun omzet in november 2009 met 8 procent dalen. Het kleinbedrijf liet een omzetdaling zien van bijna 1 procent, terwijl het midden- en grootbedrijf in vergelijking met november 2008 bijna 10 procent van zijn omzet verloor.

Omzet grond-, weg- en waterbouw stabiel
De omzet van de grond-, weg- en waterbouw bleef in november stabiel ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het kleinbedrijf in deze branche liet een omzetgroei zien van ruim 4 procent, terwijl de omzet van het midden- en grootbedrijf met iets minder dan een kwart procent kromp.

Ingrid Zum Vörde Sive Vörding en Ron Duijkers

Bronnen:

StatLine, Bouwnijverheid; Omzetontwikkeling, SBI 2008

Maatwerk, Omzetontwikkeling bouwnijverheid naar bedrijfsgrootte