Lichte afname consumptie

De totale consumptie was in het derde kwartaal 0,2 procent lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal bedroeg de daling nog 0,6 procent. Het lichte herstel is te danken aan een verdere stijging van de overheidsconsumptie en aan een minder grote daling van de consumptie door huishoudens in vergelijking met een kwartaal eerder.

Consumptie duurzame goederen daalt minder snel

De consumptie door huishoudens is in het derde kwartaal gekrompen met 2,4 procent. De afname was daarmee minder groot dan die in het tweede kwartaal toen de huishoudensconsumptie met 2,7 procent daalde. De consumptie door huishoudens neemt af vanaf het eerste kwartaal van 2009. De daling van de consumptie van duurzame goederen is iets afgevlakt. In het derde kwartaal kromp de consumptie hiervan met 6 procent; in het tweede kwartaal bedroeg de afname nog 8,2 procent. Dit komt met name doordat de daling van de verkoop van auto's, meubelen en elektronica minder groot was dan in het voorgaande kwartaal. De consumptie in de horeca nam flink af, maar de daling was kleiner dan in het tweede kwartaal. De bestedingen aan horecadiensten dalen al anderhalf jaar.

Consumptieve bestedingen

Consumptieve bestedingen

Overheidsconsumptie

Het volume van de overheidsconsumptie is in het derde kwartaal van 2009 met 4 procent gegroeid ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal in 2008. De hogere groei komt in de eerste plaats door extra uitgaven aan zorg die door de overheid gefinancierd worden. Een beleidswijziging in de AWBZ heeft hieraan nog extra bijgedragen. Omdat de eigen bijdragen AWBZ zijn verlaagd, treedt er een verschuiving op van consumptie van huishoudens naar consumptie in natura die gefinancierd wordt door de overheid. In de tweede plaats zijn de uitgaven aan schoolboeken met ingang van het derde kwartaal 2009 opgenomen als onderdeel van de overheidsconsumptie. Eerder waren deze gerubriceerd onder de uitgaven van  huishoudens.

De volumegroei van de overheidsconsumptie van het derde kwartaal is per saldo hoger dan die van het tweede kwartaal van 2009. De groei bij de uitkeringen in natura is vooral veroorzaakt door de overheidsconsumptie van schoolboeken. De groei bij onderwijs is iets gedaald door kleinere leerlingenaantallen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De groei bij de overige centrale en lagere overheden is nauwelijks veranderd ten opzichte van het tweede kwartaal. 

Meer informatie over consumptie en het consumentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht.