Relatief veel ICT-investeringen in Nederland

De investeringsquote van de bedrijvensector is in Nederland laag. Het aandeel ICT-investeringen in de totale investeringen is daarentegen wel hoog. Dit staat in ‘Het Nederlandse ondernemingsklimaat in cijfers 2009’. Hierin wordt Nederland vergeleken met 15 EU-lidstaten en met de Verenigde Staten, Japan, Canada, Zuid-Korea en Australië.

Lage investeringsquote bedrijvensector

De investeringsquote van de bedrijvensector was in 2007 in Nederland met 11,5 procent niet erg hoog. Wel lag de investeringsquote in dat jaar hoger dan in de referentieperiode 2001-2005, maar Nederland blijft op dit punt behoren tot de staartgroep van de benchmarklanden.

Investeringsquote bedrijvensector

ict-investeringen aandeel bbp

Het aandeel ICT-investeringen in de totale investeringen lag in Nederland wel hoog. Nederland behoort hier tot de eerste groep onder de benchmarklanden. Deze positie is ten opzichte van de referentieperiode zelfs nog verbeterd. Voor de meeste landen geldt dat het aandeel ICT-investeringen in 2007 juist is afgenomen.

ICT-investeringen

ict-investeringen

Binnen de ICT-investeringen zijn de investeringen in software apart onderscheiden. Een hoog aandeel van de investeringen in software duidt op meer nadruk op het (geavanceerd) gebruik van ICT en minder op het investeren in de hardware wat anders van aard is. In Nederland bestonden de ICT-investeringen in 2007 voor bijna de helft uit investeringen in software. Internationaal gezien neemt Nederland hiermee een middenpositie in. In Frankrijk en Finland nam het aandeel van software in de ICT-investeringen fors toe. In deze landen bestonden de ICT-investeringen in 2007 voor respectievelijk ruim tweederde en net iets minder dan tweederde uit investeringen in software.

ICT-investeringen in software

ict-investeringen in software

Andries Kuipers