Investeringen vallen verder terug

In het tweede kwartaal van 2009 daalden de investeringen in vaste activa met ruim 13 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar gingen de investeringen, met 9,5 procent, al hard onderuit.

Terugval over de hele linie

Net als in het eerste kwartaal is de grootste krimp gemeten bij de investeringen in machines en auto's. De investeringen in personenauto's daalden in het eerste kwartaal met 22 procent en in het tweede kwartaal met ongeveer 31 procent. De verkopen van bestelauto's liepen fors terug met 47 procent, na een sterke daling in het eerste kwartaal van 31 procent. Wat nieuw is in het tweede kwartaal, is de teruggang bij de investeringen in de woningbouw en de utiliteitsbouw. De krimp in de investeringen in woningen is versterkt door de overdrachtsbelastingen. In het eerste half jaar namen de investeringen in woningen met ongeveer 12 procent af, zonder overdrachtsbelastingen zou er sprake zijn van een daling van 8,3 procent.

Ontwikkeling investeringen

Ontwikkeling investeringen

Nog wel investeringen in GWW, treinen en vliegtuigen

De investeringen in de grond-, weg- en waterbouwkundige werken (GWW) zijn nog licht toegenomen met 3,3 procent. Dit komt doordat de overheid heel vaak de opdrachtgever is. In vliegtuigen is ook fors geïnvesteerd omdat er door enkele grote vliegmaatschappijen nieuwe toestellen zijn ontvangen. Tevens is er in het tweede kwartaal sprake van een sterke stijging van tram-en treinmaterieel; onder andere Rotterdam heeft nieuwe trams aangekocht.

Informatie over investeringsverwachtingen vindt u in het Conjunctuurbericht.