Werknemers kiezen vaker voor ondernemerschap dan andersom

In de periode 2004-2005 hebben 23 duizend ondernemers de overstap gemaakt naar een baan in loondienst. In een vergelijkbare periode een jaar eerder kozen 40 duizend werknemers voor het ondernemerschap.

Ondernemers naar baan in loondienst

In de jaren 2004-2005 hebben ruim 23 duizend ondernemers gekozen voor een baan in loondienst. Vooral in de zakelijke dienstverlening, de zorg en bij de overheid en het onderwijs kiezen veel ondernemers voor een baan in loondienst. Gemiddeld gaat 30 procent van de overstappers in loondienst in dezelfde bedrijfstak verder. Overstappers verdienen in het startjaar als werknemer gemiddeld meer dan toen zij nog een eigen onderneming hadden

Bruto maandinkomen, bij uitstroom ondernemerschap en instroom loondienst, 2004/2005

2009-overstappersg1

Werknemers naar het ondernemerschap

In de jaren 2003-2004 hebben bijna 40 duizend werknemers ervoor gekozen om een bedrijf op te starten. Vooral in de zakelijke dienstverlening, bouw, detailhandel en kappersbranche zijn veel zelfstandige ondernemingen opgericht. De meeste ondernemers beginnen als zelfstandige zonder personeel. Er waren meer mannen dan vrouwen die de overstap maakten van werknemer naar ondernemer. Bijna drie op de tien overstappers combineerde in het jaar van overstappen het ondernemerschap met een baan in loondienst.

Aandeel zelfstandigen per bedrijfstak, 2003/2004

2009-overstappers-gr2

Binnen een jaar weer terug in loondienst

Uit de cijfers in 2005 bleek dat ruim 5 duizend van de werknemers die kozen voor een eigen bedrijf na een jaar hun onderneming weer opheffen en teruggingen naar een baan in loondienst. Dit is ruim 13 procent van deze ondernemers. Bijna 20 procent hiervan bevindt zich in de landbouw.

Nicole Braams en Noortje Urlings

Bron:

Van werknemer naar ondernemer

Van ondernemer naar werknemer

Van werknemer naar ondernemer naar werknemer