Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

In maart 2009 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie fors minder omgezet dan in maart vorig jaar. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was beduidend kleiner. De waarde van de ontvangen orders was eveneens fors lager en de afzetprijs daalde flink.

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2009)`

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2009)

Forse omzetterugval

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in maart bijna 35 procent lager dan een jaar eerder. Het is inmiddels de vijfde maand op rij dat de omzet van de branche flink lager was dan de in overeenkomstige maand van het voorgaande jaar. De omzet werd vooral negatief beïnvloed doordat de olieprijs ten opzichte van maart 2008 een flink stuk lager was. De lagere olieprijs wordt door de producenten direct verrekend in de afzetprijs. Bovendien lagen, als gevolg van het slechte economische klimaat, bij een groot aantal bedrijven de productie-activiteiten op een lager niveau. Maart telde in 2009 echter twee werkdagen meer dan in 2008. Dit had een positief effect op de omzet. Op de binnenlandse markt was het omzetverlies groter dan op de exportmarkt.

De omzet van de aardolie-industrie was bijna 45 procent lager. Echter de lagere omzet in deze subbranche is geheel het gevolg van lagere afzetprijzen. De omzet van de chemische industrie was ruim 30 procent lager. De lagere omzet van de chemie komt voor bijna twee derde deel voor rekening van lagere afzetprijzen. De rubber- en kunststofproductenindustrie had, bij vrijwel gelijke afzetprijzen, een 13 procent lagere omzet. De farmaceutische industrie, ten slotte, had ondanks lagere afzetprijzen een bescheiden omzetgroei van bijna 1 procent.

De omzetontwikkelingen in het eerste kwartaal wijken nauwelijks af van de ontwikkelingen in maart.

Lagere waarde orderontvangsten

In maart 2009 daalde in de chemische industrie de waarde van de orderontvangsten met 30 procent fors. De ontwikkelingen in het binnenland waren in deze subbranche minder negatief dan in het buitenland. In de farmaceutische industrie was de waarde van de orderontvangsten in maart ruim 6 procent lager dan in maart 2008.

In het eerste kwartaal van 2009 was de waarde van de ontvangen orders in de chemische en de farmaceutische industrie bijna een derde deel kleiner dan in dezelfde periode van 2008.

Afzetprijs beduidend lager

Producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in maart ruim een kwart in prijs gedaald vergeleken met een jaar eerder. In de aardolie-industrie was de daling het sterkst als gevolg van de fors lagere olieprijs. Een vat North Sea Brent olie kostte, omgerekend in euro’s, ruim 45 procent minder dan een jaar eerder.

In het eerste kwartaal van 2009 daalden de afzetprijzen in dezelfde orde van grootte als in maart. De ontwikkelingen in het binnen- en het buitenland ontliepen elkaar nauwelijks.

Productie opnieuw kleiner

Het volume van de gemiddelde dagproductie van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in maart 15 procent kleiner dan in de overeenkomstige maand van 2008.

Het eerste kwartaal van 2009 werd afgesloten met een productieverlies van 17 procent. Daarmee was voor de derde opeenvolgende keer de productie kleiner dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het vierde kwartaal van 2008 ruim 9 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. Deze krimp komt na een periode van dertien kwartalen waarin elk kwartaal een groter volume had dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

De groei van de eerste drie kwartalen van 2008 kon verhinderen dat het afgelopen jaar met een kleiner volume van de bruto toegevoegde waarde werd afgesloten. Over heel 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde krap 0,5 procent groter dan in 2007.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)