Groei commerciële diensten tot stilstand gekomen

De groei van de commerciële dienstverlening is weggezakt en kwam in het vierde kwartaal van 2008 uit op nul. In de eerste twee kwartalen van 2008 was er nog een groei van 3,5 procent. De niet-commerciële dienstverlening groeide onverminderd door met 2,4 procent.

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Sterke terugval handelsgroei

De groeivertraging van de commerciële dienstverlening komt vooral doordat de handel inzakte, na een aantal bloeiende kwartalen. Ook kromp de productie van vervoersbedrijven, na een lange periode van groei. De groeiafname van de handel en de krimp van de vervoerssector werden veroorzaakt door de afname van de export uit eigen product en het afvlakken van de groei van de binnenlandse consumptie. Doordat de vraag naar arbeid niet verder steeg, kwam er ook een einde aan de toename van het aantal uitzenduren. De productiegroei van de uitzendbureaus liep dan ook terug tot 0,2 procent. De omzet van de horeca nam in het vierde kwartaal opnieuw sterk af. In tegenstelling tot andere branches is de krimp hier al langer gaande.

Zorg blijft groeien

De niet-commerciële dienstverlening blijft gestaag groeien, doordat de zorgverlening alsmaar toeneemt. In het vierde kwartaal groeide de zorg (inclusief overige dienstverlening) met 3,6 procent en was hiermee de grootste stijger. De groei was wel iets lager dan in de voorafgaande kwartalen, toen zij nog boven de 4 procent uitkwam. De overheid en het onderwijs kenden in het vierde kwartaal een bescheiden groei van 1,1 procent, na een lichte krimp in de voorafgaande kwartalen.

Informatie over de actuele stand van het producentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht.
Meer informatie over de zakelijke dienstverlening vindt u in de Monitor zakelijke diensten.