Groei uitvoer Nederlands fabricaat sterk teruggevallen

De totale uitvoer groeide in het derde kwartaal van 2008 met 3,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Qua hoeveelheid overtrof de groei van de invoer wederom die van de uitvoer. De totale invoer is in ditzelfde kwartaal gestegen met 4,4 procent.

Groei wederuitvoer opgelopen

De uitvoer van diensten nam in het derde kwartaal toe met 3,5 procent. De uitvoer van goederen wordt onderverdeeld in wederuitvoer (geïmporteerde goederen die na hooguit een kleine bewerking weer worden uitgevoerd) en uitvoer uit Nederlandse productie. Deze stromen groeiden in het derde kwartaal van 2008 met respectievelijk 5,9 en 1,8 procent. De groei van de wederuitvoer was een stuk hoger dan in het tweede kwartaal.

De groei van de uitvoer uit Nederlandse productie liep daarentegen fors terug. Dit werd met name veroorzaakt door een daling van de uitvoer van in Nederland geproduceerde kunsthars en optische artikelen. De groei van de wederuitvoer schoot daarentegen flink omhoog. De grootste bijdrage aan deze uitvoergroei van dit kwartaal werd geleverd door de uitvoer van goederen uit de elektrotechnische industrie.

Invoergroei afgenomen

De invoergroei liep voor het tweede kwartaal op rij terug. De invoer van goederen nam in het derde kwartaal met 4,3 procent toe ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal in 2007. De invoer van diensten groeide met 5,1 procent iets sneller. De groei van de invoer van zowel goederen als diensten vlakte hiermee af.

Ontwikkeling uitvoer goederen Nederland

Ontwikkeling uitvoer goederen Nederland

Ruilvoet verslechtert

De ruilvoet is de verhouding tussen de invoerprijzen en de uitvoerprijzen. Bij een verbetering van de ruilvoet wordt de invoer vergeleken met de uitvoer goedkoper. De prijzen van de invoer in het onderhavige kwartaal namen met 6,9 procent toe, terwijl de uitvoer een toename van 6,8 procent liet zien. Er is dus sprake van een lichte verslechtering van de ruilvoet.

De meest actuele ontwikkeling van de export vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie en cijfers vindt u op de themapagina Internationale handel.