Monitor juridische en economische diensten derde kwartaal 2008

De omzet van de juridische en economische dienstverleners is in het derde kwartaal van 2008 fors toegenomen. Net als in het tweede kwartaal was de groei ook nu weer hoger dan voorgaand kwartaal. De stemming onder de ondernemers is nog altijd positief te noemen. In hun verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2008 zijn de ondernemers optimistischer dan in voorgaande kwartalen.

Omzetgroei weer iets hoger

De juridische en economische dienstverleners hebben in het derde kwartaal bijna 8 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De laatste twee kwartalen is de groei telkens iets hoger uitgekomen dan het eraan voorafgaande kwartaal. In vergelijking met de zakelijke dienstverlening in zijn geheel deden de juridische en economische dienstverleners het zelfs voor het eerst in jaren iets beter.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Forse omzetgroei economische dienstverleners

De economische dienstverleners kunnen terugkijken op een goed derde kwartaal. De omzet nam met ruim 9 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. De juridische dienstverleners deden het minder goed in het derde kwartaal. De omzet nam met 2,7 procent toe. De prijsstijging lag rond hetzelfde niveau. Het volume van de omzet bleef hierdoor nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van het derde kwartaal van 2007.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Toename personeelssterkte

Uit de conjunctuurtest van oktober 2008 blijkt dat de optimistische stemming onder de ondernemers in de accountancy en economische dienstverlening aanhoudt. De ondernemers zagen de omzetgroei voortzetten. Ook de personeelssterkte is verder toegenomen in het derde kwartaal. Het oordeel over het huidige economische klimaat is echter fors negatief geworden.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Stijgende omzet verwacht

De ondernemers blijven optimistisch in hun verwachtingen voor de nabije toekomst. Er wordt een stijging van de afzetprijzen verwacht. Over de omzet in het vierde kwartaal zijn de meningen eensgezind, 59 procent van de ondernemers voorziet een toename, terwijl slechts 5 procent een afname verwacht. Ook over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers optimistisch. Ruim 40 procent van de ondernemers ziet een tekort aan arbeidskrachten als belemmering voor de zakelijke activiteiten.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2008

Verwachting voor het vierde kwartaal 2008

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.