Uitvoergroei loopt terug

De totale invoer groeide in het tweede kwartaal van 2008 met 5,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Qua hoeveelheid overtrof de invoergroei die van de uitvoer. De totale uitvoer is in het tweede kwartaal van 2008 met 4,1 procent gestegen.

Groei wederuitvoer neemt af

De groei van de uitvoer van goederen in het tweede kwartaal van 2008 was duidelijk lager dan in het eerste kwartaal van 2008. De uitvoer van goederen wordt onderverdeeld in wederuitvoer (geïmporteerde goederen die na hooguit een kleine bewerking weer worden uitgevoerd) en uitvoer uit Nederlandse productie. Deze stromen groeiden in het tweede kwartaal van 2008 met respectievelijk 4,9 en 4,1 procent. De wederuitvoer groeide daarmee nog altijd sneller dan de uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen, maar het verschil is het laatste halfjaar nog maar zeer gering. Dit komt vooral door een afname van de groei van de wederuitvoer. Dit wordt onder meer veroorzaakt door een sterke daling van de wederuitvoer van computers en dergelijke.

De groei van de uitvoer van Nederlandse producten liep iets terug. De zwaargewichten van de uitvoer, de producten van de voedingsmiddelen- en de chemische industrie lieten tegengestelde ontwikkelingen zien. De uitvoer van voedingsmiddelen nam duidelijk toe met 6,3 procent terwijl de chemische producten het af lieten weten met een krimp van 0,7 procent. Met een stijging van 27 procent leverde het aardgas de grootste bijdrage aan de aan de uitvoergroei.

De invoer groeide iets harder dan de uitvoer dankzij de diensten. De invoer hiervan nam duidelijk sneller toe dan de uitvoer (6,7 versus 2,8 procent). Wel heeft Nederland nog steeds een groot overschot op zowel de diensten- als de handelsbalans.

Ontwikkeling uitvoer goederen Nederland

Ontwikkeling uitvoer goederen Nederland

Ruilvoet neemt af

De ruilvoet is de verhouding tussen de invoerprijzen en de uitvoerprijzen. Bij een verbetering van de ruilvoet wordt de invoer vergeleken met de uitvoer goedkoper. De prijzen van de invoer in het tweede kwartaal van 2008 namen gemiddeld met 6,8 procent toe, terwijl de uitvoerprijzen met gemiddeld 6,0 procent stegen. Er is dus sprake van een lichte verslechtering van de ruilvoet. Dat de invoerprijzen sterker toenemen dan de uitvoerprijzen is vooral het gevolg van de prijsontwikkelingen van ruwe aardolie, landbouwproducten en voedingsmiddelen.

De meest actuele ontwikkeling van de export vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie en cijfers vindt u op de themapagina Internationale handel.