Sterke toename investeringen in bedrijfsgebouwen

Bedrijven investeerden in het vierde kwartaal van 2007 veel meer in nieuwe gebouwen dan een jaar eerder. De groei van de totale investeringen lag echter aanzienlijk lager dan in de voorgaande kwartalen.

Investeringen

Bestedingen

Sterkste groei investeringen in gebouwen in bijna twintig jaar

De positieve economische ontwikkelingen hebben bedrijven er in 2007 toe aangezet flink meer te investeren in nieuwe gebouwen. Over het hele jaar genomen bereikte de groei van de investeringen in bedrijfsgebouwen in 2007 zelfs het hoogste peil sinds 1988.

Totale groei investeringen neemt af

Naast bedrijfsgebouwen is in het vierde kwartaal van 2007 ook meer geïnvesteerd in woningen, machines en computers. De groei van deze investeringen bleef echter aanzienlijk achter bij de toename in de voorgaande kwartalen.

De investeringen waren in het vierde kwartaal van 2007 in totaal 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. Hiermee lag de groei ruim onder het gemiddelde van 5 procent over heel 2007. De afzwakking van de groei kwam vooral door lagere bestedingen aan licenties en patenten en door een afname van de investeringen in vliegtuigen en vrachtwagens. Door een verandering in subsidienormen was het voor bedrijven erg aantrekkelijk om vóór 2007 te investeren in nieuwe vrachtwagens. Op een sterke groei aan het eind van 2006 volgde daarom een sterke daling in 2007.