Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Aan de resultaten van omzet, productie en ontvangen orders van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie in juli valt nauwelijks een zomerdip af te leiden. Juli 2007 was in alle opzichten een uitstekende maand voor de branche. Daarnaast was er in vergelijking een jaar eerder weinig beweging in de prijzen van grond- en hulpstoffen en eindproducten.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juli 2007 t.o.v. juli 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet juli bijna in dubbele cijfers

De omzet in juli 2007 was bijna 10 procent hoger dan die in juli vorig jaar. Dit komt grotendeels door een grotere afzet van producten. Het resterend deel is toe te schrijven aan het verschil in werkdagen. Juli telde in 2007 namelijk één werkdag meer dan in 2006. Verschil in afzetprijzen heeft nauwelijks enige invloed op de omzet gehad.

Het volume van de gemiddelde dagomzet geeft de omzetontwikkeling weer zonder prijs- en werkdageffecten. Het omzetvolume was in juli bijna 5 procent groter. In het binnen- en buitenland gingen de zaken vrijwel even goed. De aardolie-industrie heeft het sterkst bijgedragen aan de groei. In deze subbranche was dat het omzetvolume bijna 8 procent groter. De groei in de chemische industrie en de rubber- en kunststofindustrie bedroeg bijna 3 procent.

Hoge waarde orderontvangsten in de chemie

Al drieënhalf jaar lang is de waarde van de orderontvangsten van de chemische industrie iedere maand hoger dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. De perspectieven ten aanzien van de productie blijven gunstig. Want in juli 2007 was de waarde van de ontvangen orders bijna 8 procent hoger dan in dezelfde maand van 2006. Nooit eerder werd de orderportefeuille van de ondernemers in de chemie in een maand tijd zo goed gevuld.

Afzetprijs vrijwel stabiel

In juli 2007 waren de prijzen van grond- en hulpstoffen in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie iets lager dan een jaar eerder. Desondanks hebben afnemers in juli 2007 vrijwel dezelfde prijs voor hun producten moeten betalen als in de overeenkomstige maand van 2006.

In de chemische industrie en de rubber- en kunststofindustrie waren de grond- en hulpstoffen iets in prijs toegenomen. Dat is mede aanleiding voor de ondernemers mede aanleiding geweest om de prijzen van hun eindproducten te verhogen. In de chemie waren de afzetprijzen dan ook ruim 1,5 procent hoger en in de rubber- en kunststofindustrie ruim 2 procent.

De ontwikkelingen in de aardolie-industrie zijn veruit het meest interessant. De prijs van olie op de wereldmarkt, gemeten in dollars, lag hoger dan in juli 2006. Deze stijging werd echter volledig teniet gedaan door de goedkopere dollar. De Amerikaanse munt was in juli ten opzichte van de euro ruim 7 procent minder waard dan een jaar eerder. De duurdere olie werd volledig gecompenseerd door de goedkopere dollar. In euro’s was de olie dus goedkoper dan een jaar eerder. Daarmee is de bijna 1,5 procent lagere verbruiksprijs verklaard. De goedkopere grond- en hulpstoffen hebben er mede voor gezorgd dat de ondernemers in de aardolie-industrie de prijs van hun eindproducten konden verlagen.

Productie weer op volle toeren

In mei en juni van 2007 stelde de ontwikkeling van het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) enigszins teleur. Er werd in die twee maanden slechts 0,5 procent meer geproduceerd dan in de overeenkomstige maanden van 2006. Ondanks de zomervakantie werd in juli volop geproduceerd. De productie nam met ruim 4 procent toe. Juli was hierdoor zelfs een van de betere productiemaanden van 2007.

Bruto toegevoegde waarde blijft toenemen

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het eerste kwartaal van 2007 ruim 1,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is al het zevende kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2006 werd afgesloten met een royale plus van 3 procent.

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)