Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2006 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie onveranderd is ten opzichte van juni. Er zijn meer orders ontvangen, maar de oordelen over de orderpositie, orderontvangst en voorraden zijn onveranderd. Voor het derde kwartaal verwachten de ondernemers een toename van de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht optimistisch.

Meer orderontvangsten en ongewijzigde oordelen

De orderontvangsten zijn toegenomen van mei op juni, zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt. De oordelen over de orderontvangsten, orderpositie en de voorraadpositie zijn in juli niet veranderd. De index orderpositie is gedaald naar 81,9 (juli 2000=100). In 2006 wordt het beeld in deze branche bepaald door een licht verbeterd sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers licht optimistisch in hun verwachtingen

In juni hebben de ondernemers naar eigen zeggen een lichte stijging van de productie ten opzichte van mei gerealiseerd. De ondernemers verwachten voor juli tot en met september een verdere toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen. Van de ondernemers verwacht 13 procent een afname van het aantal werknemers en 7 procent een toename. Deze verwachtingen van de branche voor de komende maanden zijn vergelijkbaar met de verwachtingen van de totale industrie.

Verwachting3 voor juli tot en met september 2006

Verwachting voor juli tot en met september 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Licht verbeterde concurrentiepositie, flinke toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt is verbeterd. De ondernemers verwachten een toename van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal gestegen van 77,1 naar 79,1. Het oordeel over de productiecapaciteit is ongewijzigd, 14 procent van de ondernemers vind de capaciteit, gelet op de verwachte afzet, te groot en 5 procent beoordeelt de capaciteit als te klein.