Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de conjunctuurtest van april 2006 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie de afgelopen maand verbeterd is. De ondernemers ontvingen meer orders en het oordeel over de orderontvangsten verbeterde flink. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie.

Toename orders

De orderontvangsten namen toe van februari op maart, vooral door meer buitenlandse orders. De toename was wat groter dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ondernemers waren beduidend positiever over de ontvangen orders. Over de orderpositie waren ze iets minder tevreden.

Forse toename productie verwacht

Voor de periode april tot en met juni verwachten de ondernemers een flinke toename van de productie. De verwachte toename is groter dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Ook de buitenlandse afzet zal volgens de ondernemers toenemen in het tweede kwartaal. De productie- en afzettoename gaan volgens hen gepaard met hogere afzetprijzen.

Concurrentiepositie binnen EU iets verbeterd

De ondernemers zagen hun concurrentiepositie binnen de EU iets verbeteren. Op de binnenlandse markt en buiten de EU bleef de concurrentiepositie onveranderd. De bezettingsgraad steeg voor het tweede kwartaal op rij en kwam uit op 81,8. Vorig kwartaal steeg de bezettingsgraad voor het eerst sinds twee jaar. Nog maar 8 procent van de ondernemers ondervond productiebelemmeringen in het eerste kwartaal van 2006.

Werkgelegenheid weer dalende

De ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie verwachten in de komende maanden per saldo een lichte afname van het personeelsbestand. De stabilisatie van vorige maand houdt hiermee niet aan. Toen werd voor het eerst sinds lange tijd geen daling van de werkgelegenheid voorzien.

Verwachting voor april tot en met juni 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor april tot en met juni 2006