De Conjunctuurklok

Vandaag publiceert het CBS voor het eerst de Conjunctuurklok  op zijn website. Om de Conjunctuurklok op te starten klik op de gerelateerde link in de rechterkolom.

Het CBS heeft de Conjunctuurklok ontwikkeld als hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. Zoals een klok de actuele tijd laat zien, zo geeft de Conjunctuurklok de meest recente stand van de conjunctuur weer. In de klok zijn de meeste conjunctuurrelevante indicatoren opgenomen. Het samenspel van deze indicatoren laat zien in welke fase de conjunctuur zich bevindt. De Conjunctuurklok wordt één keer per maand geactualiseerd.

Conjunctuurgolf

Conjunctuur is een golfbeweging waarbij toe- en afname van economische bedrijvigheid elkaar afwisselen. Perioden van hoge groei wisselen af met perioden van nauwelijks groei, of zelfs van krimp. Met de Conjunctuurklok is in een oogopslag duidelijk in welke fase de conjunctuur zich bevindt. Daarnaast kan via een animatie de ontwikkeling van de conjunctuur tussen 1990 en nu in beeld gebracht worden.

De fase van de conjunctuur wordt bepaald aan de hand van vijftien conjunctuurrelevante indicatoren zoals de consumptie, de investeringen, de uitvoer, de industriële productie, de orders, het bruto binnenlands product, de werkloosheid, het consumenten- en het producentenvertrouwen. In de Conjunctuurklok worden de vijftien indicatoren weergegeven.