Provinciehoofdsteden op een rij

De twaalf hoofdsteden van onze provincies verschillen in vele opzichten. Den Haag heeft de meeste inwoners en telt er zelfs tien keer zo veel als Middelburg. Daarentegen blijven Assen, Lelystad en Leeuwarden net als de Zeeuwse hoofdstad onder de honderdduizend inwoners.

Lelystad heeft verreweg de grootste oppervlakte. Ruim tweederde van het gemeentelijk grondgebied bestaat weliswaar uit water, maar zelfs de landoppervlakte is acht keer zo groot als die van de kleinste, Haarlem. Zwolle is vier keer zo groot als Haarlem en Arnhem drie keer.

De bevolkingsopbouw van de provinciale hoofdsteden laat ook flinke verschillen zien. In Maastricht, Middelburg en Haarlem is bijna een op de zes inwoners bejaard en in Lelystad een op de elf.

In Groningen is minder dan een op de vijf inwoners jonger dan twintig jaar. De bevolking van Lelystad bestaat daarentegen voor meer dan een kwart uit jeugd. ’s-Gravenhage telt de hoogste omgevingsadressendichtheid en tevens het hoogste percentage eenpersoonshoudens. In Lelystad geldt, mede door de grote oppervlakte, het omgekeerde.

Eenpersoonshuishoudens en omgevingsadressendichtheid van provinciehoofdsteden, 2002

Eenpersoonshuishoudens en omgevingsadressendichtheid van provinciehoofdsteden

Op elke vierkante kilometer land staan er in Den Haag en Haarlem meer dan tweeduizend woningen. In Utrecht, Groningen en Maastricht rond de duizend woningen. Assen met ruim driehonderd en Lelystad met ruim honderd woningen per vierkante kilometer land sluiten de rij.

In Haarlem is minder dan een kwart van de woningen gebouwd na 1970 en in Utrecht en Den Haag iets meer dan een kwart. In ’s-Hertogenbosch, Zwolle en Assen meer dan de helft en in Lelystad vanwege de inpoldering halverwege de vorige eeuw zelfs 95 procent.

Bouwjaar woningen en woningdichtheid van provinciehoofdsteden, 2001

Bouwjaar woningen en woningdichtheid van provinciehoofdsteden, 2001

Deze en andere demografische en sociaal-economische kerncijfers van alle 496 gemeenten in 2002 staan in Gemeente op Maat 2002

In deze editie zijn voor het eerst ook gegevens opgenomen van de provincie waarin de gemeente gelegen is en van Nederland als geheel. Daarnaast bevat de publicatie kerncijfers over het benedengemeentelijk grondgebied, de wijken en buurten. Ook is een kaart opgenomen van de buurtindeling en meestal thematische kaarten van de bevolkingsdichtheid per buurt en het gemiddeld besteedbaar inkomen op buurtniveau.

Hans Righolt en Duncan Beeckman