Geoservices bij het CBS

Geoservices zijn diensten voor het leveren van kaarten op Internet. Ze komen hoofdzakelijk in 3 vormen voor. Als WMS, WFS en Atomfeed. WMS en WFS zijn vormen van online kaarten die direct op de juiste locatie op een andere GIS-kaart kunnen worden geprojecteerd. De WMS (Web Mapping Service) is een afbeelding om te bekijken. De WFS (Web Feature Service) is om de data of delen daarvan, te downloaden waarna er ook verder bewerkingen op gedaan kunnen worden. De Atomfeed is een link waarmee het originele bronbestand in zijn geheel kan worden gedownload en waarop men zich kan abonneren voor een signaal als er iets wijzigt.

De geoservices van het CBS worden gehost door Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK). Daar kunt u onder meer onze ruimtelijke datasets per gemeente, wijk en buurt, het Bestand Bodemgebruik, de CBS-gebiedsindelingen, de statistieken voor bevolkingskernen en de vierkantstatistieken bekijken en downloaden.

Op CBSinuwBuurt.nl kunt u de kaarten bekijken die gemaakt zijn op basis van deze geoservices. De metadata van de datasets is te vinden via het Nationaal Georegister
Ze zijn ook te bekijken via de PDOK viewer:

Plaatje van nederland in het programma pdok punt nl

In onderstaande handleiding wordt beschreven hoe kaarten kunnen worden geraadpleegd en geanalyseerd in de gratis te downloaden GIS-applicatie QGIS.