Glimlachende jonge vrouw met hoofdtelefoon en laptop die bij bureau werkt
© Hollandse Hoogte / Westend61

Denk mee met het CBS

Het CBS maakt betrouwbare cijfers op basis van data over en uit de samenleving voor beleidsmakers, onderwijs en wetenschap en iedereen in de samenleving die dat nodig heeft. Cijfers en feiten die juist nu belangrijker zijn dan ooit. We verspreiden deze cijfers vooral via de landelijke media maar ook via eigen kanalen zoals onze website, Statline, Voice Assistent en het open data portaal. We doen er alles aan om onze informatie zo toegankelijk mogelijk te maken, maar dit kan altijd beter. Wil jij met ons meedenken hoe we het voor jou zo makkelijk mogelijk kunnen maken om onze cijfers en artikelen te vinden en daarmee het antwoord te geven op jouw (statistische) vraag?

Meld je dan via het formulier hieronder aan voor deelname aan ons onderzoek.

Opzet onderzoek

Via een online interview via Zoom gaan we in gesprek met gebruikers van onze statistische informatie. Hierbij maakt het niet uit of het gebruikt wordt voor werk, studie of uit interesse. Tijdens het interview gaan we samen met jou dieper in op vragen als ‘Wat voor informatie zoek je?’, ‘Hoe zoek je deze informatie?’ of ‘Wanneer is voor jou de informatie voldoende?’. Ook vragen we je tijdens het gesprek om één van onze eigen online kanalen te beoordelen. Zo krijgen we een beter beeld van het gebruik, de gebruikerservaring en de vraag naar informatie. En kunnen we de toegankelijkheid van onze cijfers en artikelen nog beter laten aansluiten op de wensen van gebruikers. Het interview duurt 30 tot 60 minuten. Als dank voor je deelname ontvang je na afloop van het onderzoek een VVV-bon ter waarde van € 25,-.

Jouw gegevens zijn veilig

Bij het CBS heeft bescherming van de privacy van iedereen die ons informatie geeft de hoogste prioriteit. Het online interview wordt opgenomen (audio en video); dat doen we niet alleen voor analyse doeleinden maar ook omdat de interviewer zo zijn volledige aandacht bij het gesprek kan houden. Vanzelfsprekend houden we ons aan de AVG-richtlijnen en gaan we zorgvuldig met jouw persoonsgegevens om. Deze worden gescheiden van de antwoorden, die worden geanonimiseerd. De opname van het interview wordt na uitwerking en analyse vernietigd.

Hoe doe ik mee?

Wil je deelnemen aan het onderzoek? Meld je dan via onderstaand formulier aan. Om het interview goed voor te bereiden, vragen we je om enkele gegevens evenals je e-mailadres en je telefoonnummer. Zodat we je kunnen benaderen om een afspraak te maken voor het interview, dat eind mei of begin juni plaatsvindt. Ook vragen we je om toestemming om het interview voor analysedoeleinden op te nemen.

Inschrijfformulier