Nederland Handelsland 2022, export, import en investeringen

Erratum:

In de tabellenset van hoofdstuk 3 zijn tabel 3.5 en 3.6 gecorrigeerd (zowel de volgorde van de landen als de bijhorende importwaarde
Dat Nederland als kleine en open handelsnatie sterk vervlochten is met het buitenland wordt tijdens een crisis eens te meer duidelijk. De wereldwijde lockdowns, reisbeperkingen en andere voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te remmen, hadden in 2020 een onmiddellijke impact op productie, consumptie, handel, transport en investeringen. Tekorten aan cruciale onderdelen zoals chips en halfgeleiders namen gaandeweg 2020 en 2021 verder toe en een onevenwichtig herstel in vraag en aanbod in de wereldeconomie zorgde voor leveringsproblemen in productieketens, hogere transportkosten en fors gestegen prijzen van grondstoffen. Het vastlopen van het containerschip Ever Given in het Suezkanaal in maart 2021 was een tekenend voorbeeld van hoe de wereldhandel op hetzelfde moment efficiënt en kwetsbaar kan zijn. Het zorgde voor een dagenlange, enorme opstopping in één van de belangrijkste waterwegen ter wereld.
Duizenden just-in-time processen werden vertraagd door ontbrekende onderdelen en afnemers zagen hun waar wegrotten (Vermeulen & Goslinga, 2021; RTL Nieuws, 2021). Economisch adviseurs van de Amerikaanse president doopten het jaar 2021 tot het jaar dat internationale productieketens en onderlinge afhankelijkheden tussen landen onderwerp van gesprek werden aan de keukentafel (Council of Economic Advisers, 2022).