Emancipatiemonitor 2020

© CBS
De Emancipatiemonitor 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bevat de resultaten van tweejaarlijks onderzoek naar de emancipatie van vrouwen in Nederland.

In 2019 was bijna 64 procent van de niet-onderwijsvolgende vrouwen economisch zelfstandig. Dat aandeel is in de vier jaren na de vorige economische crisis veel sterker gestegen dan in de periode daarvoor. Het is nog steeds lager dan bij mannen (81 procent), maar het verschil is kleiner geworden. Vrouwen zijn vaker en meer uren gaan werken, en de werkloosheid nam af.
Verder in de Emancipatiemonitor onder andere:

  • Nederland stijgt van plek 6 naar plek 5 op de EU-ranglijst van man-vrouwgelijkheid.
  • Het verschil in uurloon van vrouwen en mannen is in twee jaar tijd gelijk gebleven.
  • Minder dan mannen zijn vrouwen slachtoffer van geweld, maar ze voelen zich onveiliger.
  • Toename van vrouwen in technische beroepen en in topfuncties.
  • Vrouwen leven langer, maar minder lang gezond.