De consumenten prijsindex

© CBS / Alrik Swagerman

Wat is het?

Sinds 2010 maakt het CBS voor de consumentenprijsindex (CPI) in toenemende mate gebruik van scannerdata bij de berekening van indexcijfers. Scannerdata zijn transactiedata uit betalingssystemen. Er is geruime tijd aan deze innovatie gewerkt voordat deze uiteindelijk in het reguliere statistiekproces is opgenomen. Eerst werd alleen scannerdata van supermarkten ingezet. Dat is daarna uitgebreid met scannerdata van andere bedrijfstakken, waaronder bouwmarkten, drogisterijen en kledingwinkels. De berekeningsmethode bij het gebruik van scannerdata wordt ook steeds verder ontwikkeld.

Wat is er verbeterd?

Met de inzet van scannerdata kan er aanzienlijke tijdswinst worden geboekt in de verzameling en verwerking van prijsinformatie. Bovendien wordt de kwaliteit van de CPI verbeterd omdat er op een zeer gedetailleerd niveau informatie over zowel prijzen als verkochte hoeveelheden beschikbaar is. Prijsontwikkelingen kunnen daarmee nauwkeurig worden berekend.

Maatschappelijke relevantie

Voorheen werden prijzen handmatig in winkels genoteerd door CBS-medewerkers. Met de inzet van scannerdata is dat niet meer nodig. Winkeliers worden daardoor ontlast. De CPI is een van de belangrijkste indicatoren van onze economie, dus is het van belang dat het CPI zo nauwkeurig mogelijk wordt berekend.