Buitenlandse Europese webwinkel

Een bedrijf is een buitenlandse Europese webwinkel als aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan:

  1. Het bedrijf is gevestigd in de Europese Unie en doet btw-aangifte in Nederland. Voor een buitenlands bedrijf is dit verplicht als het in Nederland meer dan €100.000 omzet behaald. Bedrijven mogen retourzendingen verrekenen in hun btw-aangifte.
  2. Het bedrijf verkoopt goederen via internet aan consumenten.
  3. De goederen die het bedrijf aan een consument levert na een bestelling via internet worden vanuit het buitenland aangeleverd.

De definitie van een buitenlandse Europese webwinkel is dus een buitenlands bedrijf dat vanuit Europa via internet goederen verkoopt aan Nederlandse consumenten. Bedrijven die diensten via internet aanbieden vallen dus niet binnen deze definitie.

Het kan zijn dat het hoofdkantoor van een buitenlandse Europese webwinkel buiten Europa gevestigd is. Deze bedrijven worden toch als Europese webwinkel beschouwd, omdat ze wel een vestiging in Europa hebben en btw-aangifte in Nederland moeten doen. Buitenlandse bedrijven met een vestiging in Nederland worden als Nederlands bedrijf beschouwd. De online omzet van deze bedrijven wordt meegenomen in de statistiek over internetverkopen binnen de Nederlandse detailhandel.

Terug naar artikel