Schooladvies basisonderwijs

Wat behelst het onderzoek
Doel
De statistiek over schooladviezen in het basisonderwijs laat zien welke voorlopige schooladviezen en welke definitieve schooladviezen aan leerlingen in leerjaar 8 van het basisonderwijs (exclusief speciaal basisonderwijs) zijn gegeven. In leerjaar 8 geeft de basisschool advies over het voortgezet onderwijs (vo) dat bij een leerling past. De school kijkt voor het schooladvies onder andere naar leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool. In schooljaar 2014/’15 tot en met 2022/’23 waren basisscholen verplicht om leerlingen vóór 1 maart een eerste (voorlopig) schooladvies te geven. In april/mei maakt het merendeel van de leerlingen een eindtoets. Vanaf schooljaar 2023/’24 krijgen leerlingen in januari een voorlopig schooladvies en maakt het merendeel van de leerlingen in februari een doorstroomtoets. Voor de leerlingen die op de eind- of doorstroomtoets hoger scoorden dan hun oorspronkelijke advies, kan de basisschool vanaf schooljaar 2014/’15 het schooladvies herzien.
Het definitief schooladvies is het advies na eventuele herziening. Tevens wordt getoond hoe vaak het voorlopig schooladvies in aanmerking is gekomen voor herziening en hoe vaak het voorlopig schooladvies daadwerkelijk herzien is.
Doelpopulatie
Alle leerlingen in het door de overheid bekostigde basisonderwijs in leerjaar 8 die een schooladvies hebben gekregen. Het gaat om leerlingen die op 1 oktober van het betreffende leerjaar staan ingeschreven in het basisonderwijs.
Statistische eenheid
Leerlingen.
Aanvang onderzoek
Vanaf het schooljaar 2014/’15 toont StatLine cijfers over het aantal schooladviezen in het basisonderwijs.
Frequentie
Jaarlijks.
Publicatiestrategie
Jaarlijks worden de definitieve cijfers gepubliceerd.
Hoe wordt het uitgevoerd
Soort onderzoek
Beschrijvend onderzoek op basis van registerinformatie.
Waarnemingsmethode
Het Register Onderwijsdeelnemers (ROD), voorheen Basisregister Onderwijs (BRON), ligt ten grondslag aan de statistiek over school- en toetsadviezen. ROD bevat informatie op persoonsniveau over leerlingen en examenresultaten in het door de overheid bekostigde onderwijs. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) verzamelt de gegevens van de verschillende instellingen en beheert het register. Vervolgens bewerkt DUO deze gegevens tot zogenaamde ééncijferbestanden volgens met CBS en andere gebruikers vastgestelde afleidingen. De onderwijsgegevens in de tabel zijn gebaseerd op het ééncijferbestand over het basisonderwijs en het speciaal basisonderwijs. Omdat in ROD ook het burgerservicenummer (BSN) van de leerlingen is opgenomen, kan CBS deze koppelen met andere registers op persoonsniveau, zoals de Basisregistratie Personen (BRP). Informatie in de tabellen over geslacht en herkomst is daarmee afkomstig uit de BRP.
Berichtgevers
CBS ontvangt van DUO bestanden met de door hen verzamelde gegevens over leerlingen in het primair onderwijs.
Steekproefomvang
Niet van toepassing.
Controle- en correctiemethoden
DUO controleert de gegevens die zij van haar berichtgevers (instellingen) ontvangt op volledigheid en inconsistenties en brengt zo nodig in overleg met hen verbeteringen aan in de bestanden. De aan het CBS geleverde bestanden worden na binnenkomst nogmaals door een specialist van het CBS gecontroleerd. Zo nodig worden in overleg met DUO alsnog verbeteringen in de bestanden aangebracht.
Weging
Niet van toepassing.
Wat is de kwaliteit van de uitkomsten
Nauwkeurigheid
De definitieve cijfers geven een juist beeld van de werkelijkheid.
Volgtijdelijke vergelijkbaarheid
De cijfers zijn vergelijkbaar in de tijd.
Beschrijving kwaliteitsstrategie
Zie controle- en correctiemethoden.