Landbouwprijzenindex

Wat behelst het onderzoek

Het onderzoek Landbouwprijzen laat ieder kwartaal zien hoe de prijzen van landbouwproducten en landbouwinputs zich ontwikkelen ten opzichte van een basisjaar. Het onderzoek geeft inzicht in de prijsontwikkeling van producten die Nederlandse boeren verkopen en van goederen en diensten die zij inkopen.

Doel

Het doel is om de prijsontwikkeling van landbouwproducten en landbouwinputs die door Nederlandse landbouwbedrijven verkocht of gebruikt worden, inzichtelijk te maken.

Doelpopulatie

Nederlandse landbouwbedrijven.

Statistische eenheid

Landbouwproducten en landbouwinputs.

Aanvang onderzoek

2025

Frequentie

Kwartaal

Publicatiestrategie

De cijfers worden eerst als voorlopig gepubliceerd (herkenbaar aan een *). Omdat de gegevens uit verschillende bronnen komen, kunnen cijfers tot 1,5 jaar na afloop van het verslagjaar voorlopig blijven. Als later meer of betere informatie beschikbaar komt, worden de cijfers definitief vastgesteld.

Hoe wordt het uitgevoerd

Soort onderzoek

Het onderzoek Landbouwprijzen is een prijsstatistiek die per kwartaal prijsindices samenstelt van landbouwproducten en landbouwinputs. Het onderzoek richt zich op prijzen van goederen en diensten die door landbouwbedrijven worden aangekocht (input) en van producten die zij verkopen (output). De cijfers geven inzicht in prijsontwikkelingen binnen de landbouwsector. Er wordt vooral gebruikgemaakt van bestaande databronnen, zodat bedrijven geen extra vragenlijsten hoeven in te vullen Dit onderzoek is onderdeel van de verplichte aanlevering van landbouwcijfers door EU-lidstaten aan Eurostat, zoals vastgelegd in Uitvoeringsverordening (EU) 2023/1579.

Waarnemingsmethode

De prijsinformatie wordt verkregen uit verschillende bronnen: Wageningen Social Economic Research (WSER) en GroentenFruit Huis voorzien het CBS van prijsinformatie en ook bestaande CBS-bronnen zoals de producentenprijsindex (PPI), dienstenprijsindex (DPI) en consumentenprijsindex (CPI) worden ingezet. Voor de tarieven van veeartsen worden prijsindices gemaakt door middel van een beperkte steekproef.

De prijzen van WSER zijn onder andere afkomstig uit het bedrijveninformatienetwerk, van handelaren, producenten, agrarische bedrijven en uit openbare bronnen.

Steekproefomvang

Alleen voor de tarieven van veeartsen wordt gebruik gemaakt van een steekproef. Deze bestaat uit zo’n 40 veearts(praktijken).

Controle- en correctiemethoden

Zowel het CBS als WSER en GroentenFruit Huis voeren controles uit op de volledigheid en plausibiliteit van de gegevens. Bij het ontbreken of nog niet beschikbaar zijn van prijswaarnemingen kunnen gegevens modelmatig worden ingeschat: de cijfers worden dan wiskundig herleid uit andere waarnemingen.
De prijsontwikkeling wordt zo goed mogelijk gemeten door voor de verschillende producten de data te analyseren met diverse analysemethoden. Dit zijn onder andere vergelijkingen met vorige perioden, andere producten en referentiemateriaal. Indien data opvallende waarden laat zien, kan contact met een databron worden opgenomen en kunnen waarnemingen voor de ontwikkeling worden uitgesloten of ingeschat worden met een rekenmodel.

Weging

Het belang van een product in een hogere productgroep wordt bepaald met een gewicht. Dit gewicht is gebaseerd op de productiewaarde van het desbetreffende product. Eenmaal per vijf jaar worden deze gewichten geactualiseerd.

Volgtijdelijke vergelijkbaarheid

Het doel van de prijsindex is om prijsontwikkelingen tussen verschillende perioden goed te kunnen vergelijken. Daarom wordt gezorgd dat de data in opeenvolgende perioden zo vergelijkbaar mogelijk is. Dit gebeurt onder andere door dezelfde databronnen te gebruiken en consistente controle- en correctiemethoden toe te passen. Als er een nieuwe databron wordt ingezet, wordt de reeks met een wiskundig model aan elkaar gekoppeld, zodat de vergelijkbaarheid behouden blijft.

De statistieken over landbouwprijzen zijn sinds 2025 een Europese verordening (UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2023/1579). Sindsdien is het CBS is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de statistieken. Deze worden daarom sinds 2025 gepubliceerd op CBS Statline. Data uit eerdere jaren zijn op de website van Eurostat (Database - Eurostat) te vinden. Deze data is niet door het CBS gecontroleerd op statistische kwaliteit.