Kenmerken (bewoonde) woonruimten en bewoners

Wat behelst het onderzoek?

Vanuit de Woonbase – een uniform samengesteld microbestand met een combinatie van woning- en bewonerskenmerken – worden verschillende StatLinetabellen gepubliceerd die enerzijds gaan over woning- en bewonerskenmerken van woonruimten, en anderzijds ook andersom over woning- en bewonerskenmerken van de bewoners.

Doel

Het doel van het onderzoek is inzicht te geven in “wie woont waar” met daarbij een beschrijving van de woningen, bewoners en vooral ook de combinatie van beide.

Doelpopulatie

De doelpopulatie verschilt per tabel.

Voor de tabel ‘Bewoning woonruimten op 31 december, regio’ zijn alle objecten (verblijfsobjecten, stand- en ligplaatsen) met een inschrijving in de BRP met peildatum 31 december geselecteerd. Woonruimten kunnen woningen, standplaatsen (bijvoorbeeld stacaravans), ligplaatsen (woonboten) en overige woonruimten zijn (bijvoorbeeld een verblijfsobject zonder woonfunctie). Bewoond betekent dat er op het adres iemand is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Voor de tabel ‘Woningvoorraad; kenmerken woning en bewoning op 31 december, regio’ zijn alle verblijfsobjecten met een woonfunctie (woning) in voorraad op 31 december geselecteerd. Een woning is in voorraad als het verblijfsobject in de BAG de status ‘in gebruik (niet ingemeten)’, ‘in gebruik’, ‘buiten gebruik’, of ‘verbouwing’ heeft.

Voor de tabel ‘Bewoonde woningen; kenmerken woning, particulier huishouden; 31 december’ zijn alle verblijfsobjecten met een woonfunctie (woning) in voorraad op 31 december geselecteerd die bewoond zijn door één particulier huishouden.

In de tabel ‘Nieuwbouw en transformaties; kenmerken woning en bewoning op 31 december, regio’ gaat het om alle verblijfsobjecten met een woonfunctie die in het verslagjaar zijn gereedgemeld als nieuwbouw of als woningtransformatie. Bij transformatie gaat het om het hergebruik van bestaande panden met een verblijfsobject met een niet-woonfunctie die verdwijnt en in plaats daarvan een woning wordt toegevoegd.

In de tabel ‘Personen; soort woonruimte, positie huishouden, regio; 31 december’ zijn uitsluitend personen geselecteerd die zijn opgenomen in het bevolkingsregister van een Nederlandse gemeente. Ook personen die in instellingen verblijven behoren tot deze groep.

In de tabel ‘Particuliere huishoudens; soort woonruimte, huishoudenstype, 31 december’ zijn alle particuliere huishoudens op 31 december geselecteerd. Een particulier huishouden bestaat uit één of meer personen die samen een woonruimte bewonen en zichzelf, dus niet-bedrijfsmatig, voorzien in de dagelijkse levensbehoeften. Institutionele huishoudens zijn buiten beschouwing gelaten.

Statistische eenheid

Personen, huishoudens of (bewoonde) woonruimten.

Aanvang onderzoek

De gegevens zijn beschikbaar vanaf 2015, behalve voor de tabel over nieuwbouwwoningen en woningtransformaties; die is beschikbaar vanaf 2018.

Frequentie

Jaarlijks.

Publicatiestrategie

De nieuwe cijfers van 31 december jaar j worden in het derde kwartaal van jaar j+2 gepubliceerd en zijn gelijk definitief. Behalve voor de tabel ‘Nieuwbouw en transformaties; kenmerken woning en bewoning op 31 december, regio’ en Bewoonde woningen; kenmerken woning, particulier huishouden; 31 december’. Deze cijfers zijn eerst voorlopig en worden bij de publicatie een jaar later definitief gemaakt.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Soort onderzoek

Integrale waarneming.

Waarnemingsmethode

Het CBS heeft voor dit onderzoek gebruik gemaakt van de Woonbase. De Woonbase geeft inzicht in de relatie tussen personen, huishoudens en woningen op basis van registerdata zoals de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Personen (BRP) en bevat een grote diversiteit aan data en kenmerken.

Zie voor meer informatie de pagina over de Woonbase (zie bij Relevante links).

Berichtgevers

Gemeenten.

Steekproefomvang

Niet van toepassing.

Controle- en correctiemethoden

Er wordt gecontroleerd op interne consistentie en volledigheid. Op de uiteindelijke cijfers wordt een afronding toegepast. Deze afrondingen hebben tot doel om onthulling van een object te voorkomen.

Weging

Niet van toepassing.

Wat is de kwaliteit van de uitkomsten?

Nauwkeurigheid

Voor de nauwkeurigheid van de cijfers is het CBS afhankelijk van de kwaliteit van de BAG en de BRP. Het CBS maakt voor de cijfers in deze tabellen gebruik van deze basisregistraties vanaf het jaar 2015.

Volgtijdelijke vergelijkbaarheid

De gegevens zijn volgtijdelijk vergelijkbaar.

Beschrijving kwaliteitsstrategie

Controle op interne consistentie en volledigheid. Checks op tellingen van subtotalen tot totaal Nederland.