Arbeidskrachtenonderzoek (AKO) Caribisch Nederland
Wat behelst het onderzoek
Doel
Informatie verzamelen over de arbeidsmarktsituatie van mensen op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius (Caribisch Nederland).
Doelpopulatie
Personen van 15 jaar en ouder die langer dan drie maanden op het betreffende eiland wonen of van plan zijn langer dan drie maanden op dit eiland te blijven.
Statistische eenheid
Personen en huishoudens.
Aanvang onderzoek
In oktober - december 2010 is het AKO op Bonaire voor het eerst uitgevoerd door het CBS; eind 2012 is het AKO voor het eerst op alle drie de Caribische eilanden uitgevoerd. Het Arbeidskrachtenonderzoek wordt sinds 1988 op Bonaire uitgevoerd. Voor Saba en Sint-Eustatius werd de arbeidsmarktinformatie ontleend aan de tienjaarlijkse volkstelling. Tot 2010 werd het AKO uitgevoerd door het CBS Nederlandse Antillen; de laatste arbeidsmarktgegevens van Saba en Sint-Eustatius dateren uit 2001. Sinds 10 oktober 2010 zijn Bonaire, Saba en Sint-Eustatius bijzondere gemeentes van Nederland en heeft het CBS de dataverzameling overgenomen.
Frequentie
Het onderzoek wordt eens in de twee jaar uitgevoerd in de maanden oktober, november en december. In 2020 kon het onderzoek als gevolg van de beperkende coronamaatregelen niet eerder plaats vinden dan van december 2020 tot en met maart 2021.
Publicatiestrategie
De uitkomsten worden gepresenteerd als jaarcijfer van het jaar waarin het onderzoek is uitgevoerd. De gepubliceerde jaarcijfers zijn definitieve cijfers.
Hoe wordt het uitgevoerd
Soort onderzoek
Steekproefonderzoek.
Waarnemingsmethode
De waarneming gebeurt via persoonlijke interviews (face-to-face). Tot en met 2012 maakten de interviewers hierbij gebruik van papieren vragenlijsten, in de talen Nederlands, Engels, Spaans en Papiamento. De antwoorden van de respondenten werden door de interviewers op de papieren vragenlijsten vastgelegd en later elektronisch verwerkt. Vanaf 2014 is de overstap gemaakt naar elektronische vragenlijsten, waarbij de interviewer de antwoorden van de respondenten vastlegt op de tablet.
Bij de 2020 editie werd, vanwege de beperkende coronamaatregelen, voor het eerst ook de mogelijkheid aangeboden om het interview telefonisch af te nemen. De interviewer belde de respondent dan op om het interview, in plaats van face-to-face, telefonisch af te nemen. Respondenten konden voor deze mogelijkheid kiezen wanneer zij bijvoorbeeld in thuisquarantaine zaten als gevolg van corona. Bij de editie van 2022 is geen gebruik gemaakt van telefonisch interviewen. De volledige vragenlijst van het AKO (Nederlands) is elektronisch beschikbaar.
Berichtgevers
Huishoudens.
Steekproefomvang
In 2022 bestond de steekproef uit ongeveer 1060 adressen op Bonaire, 520 op Saba en 520 op Sint-Eustatius.
Controle- en correctiemethoden
De gegevens worden eerst gecontroleerd op interne consistentie. De geaggregeerde data worden vervolgens wat plausibiliteit aangaat vergeleken met andere beschikbare arbeidsmarktgegevens en waar mogelijk gegevens uit oudere AKO-onderzoeken.
Weging
Niet alle bewoners van de adressen die in de steekproef zijn gevallen doen mee aan het onderzoek. De (selectieve) non-respons die dit met zich mee brengt, zorgt voor vertekening in de respons ten opzichte van de populatie. Ook heeft de non-respons een onbekend effect op de schattingen voor de doelvariabelen van het onderzoek. De effecten van de non-respons kunnen ten dele worden gecorrigeerd door de enquêteresultaten te wegen. Bij de weging van het AKO wordt gebruik gemaakt van zowel demografische hulpinformatie (leeftijd en geslacht), als geografische hulpinformatie (wijk of buurt van ieder adres). Ten slotte zorgt de weging ervoor, dat de bevolkingstotalen in de te publiceren tabellen aansluiten bij de bevolkingstotalen zoals gepubliceerd op StatLine.
Wat is de kwaliteit van de uitkomsten
Nauwkeurigheid
Bij de interpretatie van de uitkomsten moet men er rekening mee houden dat een steekproef niet altijd exacte uitkomsten oplevert, maar dat er statistische (on)betrouwbaarheidsmarges rond die uitkomsten zijn. De grootte daarvan is mede afhankelijk van het aantal personen in de onderscheiden categorieën waar de uitkomsten betrekking op hebben. De steekproefomvang garandeert een betrouwbaarheid van 95 procent van de arbeidsparticipatie.
Volgtijdelijke vergelijkbaarheid
De cijfers op basis van het AKO van 2012 zijn niet vergelijkbaar met de cijfers van voorgaande jaren. Dit komt doordat in 2012 de vragenlijst van het AKO die eerder op Bonaire werd gebruikt, herontworpen is. Dit is gedaan om de vraagstellingen over de arbeidsmarktpositie (werkzaam, werkloos of niet-beroepsbevolking) aan te laten sluiten op de vraagstellingen die in Nederland gebruikt worden in de Enquête Beroepsbevolking. Daarnaast zijn de cijfers van het AKO van 2014 op Sint-Eustatius en Saba niet helemaal vergelijkbaar met de voorgaande jaren, omdat voor deze eilanden het pas vanaf 2014 mogelijk was om hulpinformatie over de wijk mee te nemen in de weging. Tot slot dient voor Saba en Sint-Eustatius rekening gehouden te worden met verschillende opschoningsmomenten van de bevolkingsadministratie. Op Sint-Eustatius is dit voor 2016 en 2019 gebeurd en op Saba voor 2019. Hierbij zijn tussen de 200 en 600 personen als emigrant aangemerkt. Deze personen stonden eerder nog ingeschreven in de bevolkingsadministratie van Sint Eustatius danwel Saba, maar bleken bij controle niet langer op het eiland te wonen. De bevolkingstotalen zijn hierom naar beneden bijgesteld. Door deze bijstelling is het niet mogelijk om vast te stellen welk deel van een ontwikkeling in de beroepsbevolking door de opschoning komt en welk deel een echte ontwikkeling van de beroepsbevolking is.
Beschrijving kwaliteitsstrategie
De interviews voor het AKO worden uitgevoerd door tijdelijke krachten die speciaal voor het AKO worden geworven en getraind. De interviewers krijgen hiervoor een tweedaagse cursus over de inhoud en het belang van het AKO en de wijze van interviewen.
Om een goede respons van het AKO te garanderen, vinden er in de periode dat het AKO loopt campagnes op de eilanden plaats en worden er reclamespotjes uitgezonden om de bevolking bewust te maken van het onderzoek en haar om medewerking te vragen. Daarnaast krijgen personen die in de steekproef van het AKO zijn gevallen vooraf een brief en folder thuisgestuurd met informatie over het AKO.