Buurtcijfers

Hoe ver woon jij van een zwembad af? En hoe ver moet jij reizen om naar school te gaan? Zoek je buurt of gemeente op en vergelijk je eigen situatie met die van anderen.

Nabijheid van voorzieningen

De StatLinetabel Nabijheid Voorzieningen geeft informatie per buurt over de gemiddelde afstand tot verschillende voorzieningen. Zo kun je opzoeken hoe ver een bewoner van een bepaalde wijk, buurt of gemeente van een ziekenhuis, winkel of café woont. Naast de gemiddelde afstand tot een bepaalde voorziening, kun je ook opzoeken hoeveel keus iemand in een bepaalde wijk heeft. Dus uit hoeveel scholen of bioscopen kun je kiezen binnen een straal van 5 kilometer?

Wat kun je ermee?

De statistiek over nabijheid van voorzieningen geeft concrete voorbeelden van de verschillen tussen stad en land. Bewoners in stedelijke gebieden hebben een veel grotere keuzevrijheid dan in meer landelijke gebieden. Jongeren op het platteland zullen minder snel een keuze hoeven te maken tussen verschillende scholen voor het voortgezet onderwijs dan jongeren in een stad, omdat er bijvoorbeeld maar een school is binnen een straal van 5 kilometer.

Hoe werkt het?

De link hieronder brengt je naar de tabel in StatLine, de online database van het CBS. Je ziet twee tabbladen; een met onderwerpen en een met allemaal regio's. Kies in het eerste tabblad van welke voorziening(en) je de informatie wilt zien, bijvoorbeeld onder Onderwijs de afstand tot een havo/vwo of onder Vrije tijd en cultuur de afstand tot een zwembad. Kies hierna in het tabblad Regio's voor een of meer gebieden waar je de informatie voor wilt zien. Je kunt hier kiezen voor een gemeente, voor een specifieke wijk of buurt in een gemeente of voor het gemiddelde van heel Nederland. Klik vervolgens op de knop 'Toon gegevens' om de tabel met de gegevens te zien. Als je hierna andere voorzieningen of regio's wilt selecteren dan ga je terug naar de tabbladen met de knop 'Pas selectie aan'.

Naar de tabel.