CBS-seminar Big Data Matters 2019 – Voor data gedreven besturen

© Hollandse Hoogte

Na het succes van de eerste editie organiseerde het CBS Center for Big Data Statistics (CBDS) op donderdag 14 maart 2019 voor de tweede keer het seminar Big Data Matters op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. En dat het thema big data datagedreven besturen aanspreekt, bleek wel uit de grote opkomst en de samenstelling van de deelnemerslijst. Er waren meer dan 200 belangstellenden waaronder veel bestuurders en beleidsmakers uit diverse lagen van de overheid.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/869f1da458364f5393da2259221e9012]

Ochtendprogramma

Astrid Boeijen, vestigingsmanager van het CBS in Heerlen, en Joost van den Akker, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Limburg, openden het seminar. Boeijen benadrukte dat door goede samenwerking met diverse partijen, zowel publiek als privaat, nieuwe mogelijkheden ontstaan om big data als bron te gebruiken. Gedeputeerde Van den Akker legde de nadruk op het belang van datagedreven werken in de provincie. Big data speelt daar een centrale rol in.

Diederik Jekel, wetenschapsjournalist, schrijver en programmamaker nam het publiek vervolgens mee in de sterk veranderende wereld waarin big data een meer en meer centrale rol speelt. “We zitten midden in een wetenschappelijke revolutie’’. Jekel benadrukte dat big data en privacybescherming nauw met elkaar verweven zijn en dat het voor alle betrokken organisaties belangrijk is om op verantwoorde wijze met de data om te gaan.

Managing Director Magchiel van Meeteren en Scientific Director Sofie De Broe lieten concrete voorbeelden zien van wat er bij onderzoek op basis van big data allemaal ontwikkeld wordt bij het CBDS.

Middagprogramma

In het middagprogramma werden er in 2 gelijke rondes vijf presentaties gegeven waarin dieper werd ingegaan op de toepassingen van big data.
Samen met nationale en internationale samenwerkingspartners werden resultaten getoond van onderzoek naar maatschappelijke thema’s als mobiliteit, energietransitie, luchtverontreiniging, de arbeidsmarkt en mobiele telefoniedata voor de statistiek.

Bert Kroese, plaatsvervangend Directeur-Generaal van het CBS, sloot het seminar af. Hij schetste onder andere hoe het CBS samenwerkt met alle lagen van de overheid (departementen, provincies, gemeenten), de wetenschap en bedrijven in een zogenaamd data ecosysteem.