Economie groeit het sterkst in regio Haarlemmermeer

© CBS / Nikki van Toorn
In het vierde kwartaal van 2022 groeide de economie van Haarlemmermeer het sterkst, met 8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Delfzijl en Zeeuws-Vlaanderen waren de enige regio’s waar de economie kromp. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Vorige week berichtte het CBS al dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2022 met 3,0 procent was gegroeid vergeleken met een jaar eerder.

De sterke groei van de economie van Haarlemmermeer in het vierde kwartaal kwam door het herstel van het vliegverkeer op Schiphol. In het vierde kwartaal van 2021 waren er nog coronamaatregelen van kracht, die het vliegverkeer beperkten. Ook in andere regio’s zorgde het verdwijnen van de coronamaatregelen voor economische groei, vooral in de horeca, cultuur en recreatie.

In twee regio’s was in het vierde kwartaal sprake van krimp. De economie van Delfzijl en omgeving kromp met 4 procent, in Zeeuws-Vlaanderen was er een krimp van 3 procent. In beide regio’s daalde de productie van de industrie, die last heeft van de hoge energieprijzen. Ook in Zuid-Limburg en IJmond was de economische groei relatief laag met respectievelijk 0 en 1 procent.

In Zuidoost-Noord-Brabant zorgde de industrie juist voor een bovengemiddelde groei in het vierde kwartaal, 6 procent. Het type industrie in deze regio rond Eindhoven is minder gevoelig voor stijgende energieprijzen dan de industrie in andere regio’s.

Economische groei 4e kwartaal 2022 t.o.v. 4e kwartaal 2021
Regio_naamBBP-verandering (%)
Oost-Groningen1
Delfzijl e.o.-4
Overig Groningen2
Noord-Friesland3
Zuidwest-Friesland2
Zuidoost-Friesland2
Noord-Drenthe3
Zuidoost-Drenthe2
Zuidwest-Drenthe3
Noord-Overijssel2
Zuidwest-Overijssel3
Twente3
Veluwe3
Achterhoek3
Aggl. Arnhem/Nijmegen4
Zuidwest-Gelderland2
Utrecht-West3
Stadsgewest Amersfoort3
Stadsgewest Utrecht3
Zuidoost-Utrecht3
Kop van Noord-Holland3
Alkmaar e.o.3
IJmond1
Agglomeratie Haarlem5
Zaanstreek2
Amsterdam5
Overig Agglomeratie Amsterdam5
Edam-Volendam e.o.3
Haarlemmermeer e.o.8
Het Gooi en Vechtstreek4
Agglomeratie Leiden en Bollenstreek5
Agglomeratie?s-Gravenhage (Excl. Zoetermeer)4
Zoetermeer5
Delft en Westland3
Oost-Zuid-Holland3
Rijnmond2
Overig Groot-Rijnmond2
Drechtsteden1
Overig Zuidoost-Zuid-Holland2
Zeeuwsch-Vlaanderen-3
Overig Zeeland5
West-Noord-Brabant2
Midden-Noord-Brabant3
Stadsgewest ?s-Hertogenbosch3
Overig Noordoost-Noord-Brabant3
Zuidoost-Noord-Brabant6
Noord-Limbug2
Midden-Limburg3
Zuid-Limburg0
Almere4
Flevoland-Midden5
Noordoostpolder en Urk3

In 2022 in meeste regio’s 3 tot 5 procent groei

Met het beschikbaar komen van het vierde kwartaal is ook het eerste voorlopige groeicijfer voor heel 2022 bekend. In 2022 groeide de economie in bijna alle regio’s, alleen in Delfzijl bleef de omvang van de economie gelijk. In het voorjaar van 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen, dat zorgde voor een groei van vooral de horeca, cultuur en recreatie. In veel regio’s leverden die bedrijfstakken een flinke bijdrage aan de economische groei. In de meeste regio’s lag de groei in 2022 tussen de 3 en 5 procent. Dat geldt ook voor de regio’s Den Haag (5 procent), Rotterdam en Utrecht (beide 4 procent).

De Amsterdamse economie groeide in 2022 met 8 procent. In Amsterdam vormt de reisbemiddeling een relatief groot deel van de economie, ook die bedrijfstak groeide sterk na het wegvallen van de coronamaatregelen. Daarnaast droegen horeca, cultuur en recreatie ook in Amsterdam sterk bij aan de economische groei.

Haarlemmermeer groeide het sterkst in 2022, met 14 procent. Het herstel van het vliegverkeer zorgde het hele jaar voor een sterke groei ten opzichte van 2021. In alle kwartalen van 2022 was Haarlemmermeer de regio met de hoogste economische groei ten opzichte van een jaar eerder.

Economische groei 2022
Regio_naamBBP-verandering (%)
Oost-Groningen3
Delfzijl e.o.0
Overig Groningen3
Noord-Friesland3
Zuidwest-Friesland4
Zuidoost-Friesland4
Noord-Drenthe5
Zuidoost-Drenthe2
Zuidwest-Drenthe3
Noord-Overijssel4
Zuidwest-Overijssel4
Twente4
Veluwe4
Achterhoek4
Aggl. Arnhem/Nijmegen4
Zuidwest-Gelderland3
Utrecht-West4
Stadsgewest Amersfoort4
Stadsgewest Utrecht4
Zuidoost-Utrecht4
Kop van Noord-Holland4
Alkmaar e.o.4
IJmond3
Agglomeratie Haarlem6
Zaanstreek5
Amsterdam8
Overig Agglomeratie Amsterdam6
Edam-Volendam e.o.5
Haarlemmermeer e.o.14
Het Gooi en Vechtstreek5
Agglomeratie Leiden en Bollenstreek5
Agglomeratie 's-Gravenhage (Excl. Zoetermeer)5
Zoetermeer5
Delft en Westland3
Oost-Zuid-Holland4
Rijnmond4
Overig Groot-Rijnmond3
Drechtsteden3
Overig Zuidoost-Zuid-Holland3
Zeeuwsch-Vlaanderen4
Overig Zeeland6
West-Noord-Brabant3
Midden-Noord-Brabant4
Stadsgewest 's-Hertogenbosch4
Overig Noordoost-Noord-Brabant4
Zuidoost-Noord-Brabant6
Noord-Limbug4
Midden-Limburg5
Zuid-Limburg3
Almere4
Flevoland-Midden6
Noordoostpolder en Urk3