Autokilometers

In de grafiek van het aantal verkeersdoden onder inzittenden van een personenauto per miljard  autokilometers wordt gebruik gemaakt van het totaal aantal gereisde kilometers door de Nederlandse bevolking van 6 jaar of ouder in particuliere huishoudens, dus exclusief bewoners van instellingen, inrichtingen en tehuizen. De vervoersprestatie bestaat uit reizigerskilometers van reguliere verplaatsingen plus serieverplaatsingen op Nederlands grondgebied inclusief binnenlandse vakantiemobiliteit. Het deel van de vervoersprestatie betreffende reguliere reizigerskilometers is vastgesteld op basis van ritinformatie. 

Alleen gereisde kilometers op Nederlands grondgebied tellen mee. Dit betekent dat bij grensoverschrijdende verplaatsingen alleen het deel op Nederlands grondgebied wordt meegeteld. Gereisde kilometers in het buitenland zijn dus buiten beschouwing gelaten. Ook de kilometers van (beroepsmatig) wegvervoer met een zwaar vrachtvoertuig zijn niet in de cijfers meegenomen.

Er is uitgegaan van 2018, het meest recent beschikbare jaar.

De cijfers zijn berekend met het onderzoek Onderweg in Nederland (ODiN). Dat is de opvolger van het onderzoek verplaatsingen in Nederland (OViN; 2010-2017). Het ODiN is ten opzichte van het voorafgaande OVIN op diverse punten in belangrijke mate gewijzigd en de onderzoeken zijn daarom onderling niet volgtijdelijk vergelijkbaar.