Sectoren die onder de NIB2-richtlijn vallen, 2020

Hardware van computer
© Hollandse Hoogte / Westend61 GmbH
Overzicht van aantallen bedrijven in het midden- en grootbedrijf in sectoren die onder de NIB2-richtlijn voor cybersecurity vallen, december 2020.

Het voorstel voor de Europese Netwerk- en Informatiebeveiliging richtlijn (NIB2) wijst zestien sectoren aan met essentiële en belangrijke entiteiten. Bedrijven in die sectoren krijgen te maken met een zorgplicht om hun systemen te beveiligen en een meldplicht bij ernstige incidenten. Het micro- en kleinbedrijf is uitgezonderd van de richtlijn. De sectoren vallen uiteen in 9 subsectoren en 61 soorten entiteiten. Deze tabellenset brengt het aantal midden- en grootbedrijven in de sectoren die onder het bereik van de richtlijn vallen in beeld. Hierbij is uitgegaan van de sectoren die staan benoemd in het voorstel van de Europese Commissie van 16 december 2020. Bekostigd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Op verzoek van de gemeente Den Haag zijn aanvullend drie uitsplitsingen van de landelijke cijfers gemaakt: regio Politie eenheid Den Haag, veiligheidsregio Haaglanden en de gemeente Den Haag. Dit aanvullend onderzoek is bekostigd door de gemeente Den Haag.