Woningmarktontwikkelingen Groningenveld t/m 2016 q4

Onderzoek naar de woningmarktontwikkelingen rondom het Groningenveld tussen het eerste kwartaal van 1995 en het vierde kwartaal van 2016 en de opkoopregeling.
De aardbevingen die ontstaan door de gaswinning in het Groningenveld hebben mogelijk invloed op de omliggende woningmarkt. De Nationaal Coördinator Groningen heeft het CBS daarom gevraagd onderzoek te doen naar:

- de ontwikkeling van de verkoopbaarheid en verkoopprijzen van woningen in dit aardbevingsgebied. Dit onderzoek is de vierde in een reeks. Het onderzoeksrapport beschrijft de ontwikkelingen tussen het eerste kwartaal van 1995 en het laatste kwartaal van 2016. Eind 2015 verscheen het eerste rapport en in het najaar van 2017 zal de volgende publicatie verschijnen. De methode van het onderzoek is dit keer op een aantal punten herzien. Om een vergelijking te kunnen maken met de resultaten in de vorige rapporten zijn zij eenmalig op basis van beide methodes berekend en in tabellensets gepresenteerd. De nieuwe methode wordt daarnaast uitgebreid toegelicht in een methoderapport.

- de woning- en bewonerskenmerken van deelnemers aan de opkoopregeling in het Groningse aardbevingsgebied. De resultaten uit dit onderzoek worden zowel in een onderzoeksrapport als een tabellenset gepresenteerd.