Maatwerk voor brancheverenigingen: Kwartaalmonitor VHG, derde kwartaal 2015

In het derde kwartaal van 2015 hebben de leden van VHG minder omgezet dan een jaar eerder. De omzet was bijna 3 procent minder dan in het derde kwartaal van 2014. Dit is de eerste omzetdaling in twee jaar tijd. Ook de omzetontwikkeling van de totale hoveniersbranche (SBI 813)  was minder positief dan voorgaande vier kwartalen maar nam met 2,1 procent nog wel toe. Er zijn in het derde kwartaal meer bedrijven in de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche gestart dan gestopt en het aantal opheffingen was bijzonder laag. Wel ervaren meer ondernemers dan een jaar eerder belemmeringen bij het zaken doen. De verwachtingen van de ondernemers voor het lopende vierde kwartaal zijn positiever dan een jaar eerder. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen was iets lager dan voorgaand kwartaal en het vertrouwen van de zakelijke dienstverleners is licht afgenomen. Consumenten zijn daarentegen positiever gestemd.

PDF (0.5MB):

Downloads