Oververtegenwoording van Antilliaanse/Arubaanse jongeren onder personen zonder werk, 1999-2005

Maatwerktabel:

Oververtegenwoording van Antilliaanse/Arubaanse jongeren onder personen zonder werk, 1999-2005

Definitie

Geregistreerde jongeren (m/v) zonder werk worden omschreven als de bij een Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) ingeschreven personen van 15 t/m 24 jaar die niet werken èn beschikbaar zijn voor een baan.  Het percentage geregistreerde jongeren (m/v) zonder werk wordt berekend als hun aandeel op het totaal van geregistreerde jongeren (m/v) zonder werk en jongeren (m/v) met een baan

Benodigde gegevens

  • Percentage geregistreerde jongeren (m/v/totaal) zonder werk onder Antilliaanse/Arubaanse jongeren (m/v),
  • Percentage geregistreerde jongeren (m/v/totaal) zonder werk onder alle niet-westers allochtone jongeren (m/v),
  • Percentage geregistreerde jongeren (m/v/totaal) zonder werk onder westers allochtone jongeren (m/v),
  • Percentage geregistreerde jongeren (m/v/totaal) zonder werk onder autochtone jongeren (m/v).
  • Percentage geregistreerde jongeren (m/v/totaal) zonder werk onder alle jongeren in de bevolking  (m/v).
    Op basis hiervan kan de over- of ondervertegenwoordiging worden berekend.

Bron voor de gegevens

Sociaal Statistisch Bestand van het CBS (SSB)

Peilmoment

De gegevens komen jaarlijks beschikbaar en hebben betrekking op de laatste vrijdag van september. Dit is een vrij stabiele periode in het jaar op de arbeidsmarkt. Eventueel andere peilmomenten zijn mogelijk.

Time lag

Er is een time lag van ongeveer 1,5 jaar. Dit houdt in dat het percentage geregistreerde jongeren (m/v) zonder werk  in eind september  2004, in de loop van het tweede kwartaal van 2006 beschikbaar zal komen.

Aannames en risico’s

  • Kwaliteit cijfers: het al dan niet werkzaam zijn wordt bepaald op grond van gegevens uit het SSB (banenbestand, zelfstandigen en overige arbeid). De gegevens hiervoor zijn afkomstig van UWV, de Belastingdienst en het CBS. Dit in tegenstelling tot afbakening van “niet werkzame werkzoekenden” zoals door CWI wordt gepubliceerd. Daar wordt gebruik gemaakt van het al dan niet hebben van werk bij inschrijving bij een CWI. Het is bekend dat werkzoekende jongeren (m/v) zich minder vaak laten registreren bij CWI dan ouderen. Dit betekent dat het percentage geregistreerde jongeren zonder werk lager zal zijn dan het aantal werkzoekende en een onderschatting zal zijn van het werkelijk aantal. 
  • Beschikbaarheid cijfers: er is in het SSB nog geen informatie beschikbaar over schoolgaanden met een baan. Dit betekent dat in het totale aantal jongeren (m/v) met werk ook jongeren (m/v) zitten die naast school een baan(tje) hebben. Dit betekent dat het percentage geregistreerde jongeren (m/v) zonder werk enigszins geflatteerd kan zijn.
  • Vanaf 2005 worden door het CWI geen gegevens meer aan het CBS geleverd over het aantal uren van de baan waarvoor de werkzoekende beschikbaar is. Omdat de tijdreeks van werkenden zonder de grens van 12 uur vanaf 1999 beschikbaar is, zal deze indicator hier worden gebruikt. Dat betekent wel dat ook jongeren die ingeschreven staan omdat ze naast een opleiding een klein baantje zoeken als werkzoekende geregistreerd zijn.