Nieuwsbrief ConjunctuurBekerStrijd, december 2022

Kaartje Nederland

leerlingen in de klas
© Sjoerd van der Hucht Fotografie

Introductie

De ConjunctuurBekerStrijd is dit jaar weer een groot succes. Wij hebben alle inzendingen ontvangen en zijn druk bezig met het verwerken van de ingestuurde antwoorden. In deze nieuwsbrief staat alles over de ConjunctuurBekerStrijd, zoals feitjes, handige links en lesmateriaal. Veel leesplezier!

1. Ondertussen

Voor de klassen die zich hebben ingeschreven, is het nu afwachten of jullie in de prijzen zijn gevallen. In de tussentijd hoeven jullie niet stil te zitten. We hebben namelijk verschillende economische artikelen & video’s om de les actueel te houden. Neem een kijkje bij onze tips & tricks!

conjunctuurbekerstrijd2. Handige tips voor economische groei

Willen jullie meer weten over de economische groei? Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen neemt jullie per kwartaal mee in de persconferentie Economie. Tijdens deze persconferentie presenteert hij de cijfers. Erg leuk om in de les bijvoorbeeld de economische groei van kwartaal 3 te bespreken.

Economische groei 3de kwartaal 2022

3. Inflatie in de spotlight met Peter Hein van Mulligen

Er was dit jaar geen ontkomen aan in het nieuws: inflatie! Meestal is het onderwerp een tikje saai, want in Nederland stijgen de prijzen niet zo hard. Dat is sinds de herfst van 2021 wel anders, want door de extreem gestegen energieprijzen breekt de inflatie in Nederland het ene na het andere record. Een van de meest zichtbare gevolgen voor het CBS zijn misschien wel alle aanvragen van scholieren die inflatie als onderwerp voor hun profielwerkstuk hebben gekozen…

Benieuwd naar alle inflatie cijfers? Kijk snel op ons dashboard consumentenprijzen.

4. Dashboard Economie

Wil je meer weten over alle indicatoren van de Nederlandse economie? In het dashboard Economie zie je alle actuele cijfers in één overzicht. Het Bruto binnenlands product, Conjunctuurklok, Inflatie en de woningmarkt. Als je op de tegels drukt, kom je bij de verdiepingspagina en aanvullende informatie. Handig om te gebruiken bij een les over één van de onderwerpen over de economie.

5. Nederland in Cijfers

De publicatie Nederland in Cijfers behandelt zessendertig actuele thema’s die een beeld geven van de stand van Nederland. Over de lengte van Nederlanders, aantal koeien in de wei en het aantal winkels; maar ook over online criminaliteit, gemiddelde fietsafstand naar school en historische cijfers. Een mooie aanvulling voor de les en binnenkort ontvangen jullie een Nederland in Cijfers voor de leerlingen die meedoen.

6. Planning

Jullie hebben de antwoorden ingeleverd en een voorspelling gedaan voor alle indicatoren. Je kunt zelf natuurlijk in de gaten houden of het de goede kant op gaat, kijk daarvoor op www.cbs.nl.

Benieuwd hoe de planning er uit ziet tot de uitreiking?
Antwoorden verzamelen en beoordelen18 november – 31 januari
Samenstellen van plaatsingslijstUiterlijk vrijdag 10 februari
UitreikingDonderdag 9 maart 2023

Colofon

Wil je meer informatie over de ConjunctuurBekerStrijd of Leren met? Neem contact met ons op via lerenmet@cbs.nl.