Werk

fietsers tussen bloeiende bollenvelden
© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Enquête Beroepsbevolking is een belangrijk onderzoek over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in Nederland. Met dit onderzoek willen we vragen beantwoorden als: Hoeveel mensen hebben of zoeken een baan? Wat kunnen redenen zijn om niet of minder uren te werken? Hoeveel jongeren hebben naast hun opleiding een (bij)baan?

Hoe doe ik mee?

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Enquête Beroepsbevolking.

Wilt u eerst meer weten over dit onderzoek? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

De informatie uit de Enquête Beroepsbevolking is onmisbaar voor de Nederlandse overheid en de Europese Unie om beleid te maken. De resultaten van het onderzoek laten ons zien:

  • hoe hoog de werkloosheid is (het nationaal werkloosheidscijfer)
  • hoeveel mensen een baan hebben of zoeken en om welk soort werk het gaat
  • hoeveel mensen niet meer kunnen of willen werken, bijvoorbeeld vanwege arbeidsongeschiktheid of hoge leeftijd/pensioen
  • hoeveel mensen een opleiding volgen
  • hoe het onderwijs aansluit op de arbeidsmarkt
  • hoe mensen werk en zorgtaken combineren

Deze informatie helpt ministeries en bedrijven om beslissingen te nemen op basis van feiten.

Waarom ben ik uitgekozen

Het CBS heeft willekeurig een aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

 

Of u nu wel of niet werkt, naar school gaat, een opleiding volgt, met pensioen bent, of iets anders doet, u bent even belangrijk voor ons.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloning

Met uw deelname aan de Enquête Beroepsbevolking kunt u kans maken op een beloning. Indien u online gerespondeerd hebt, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Wanneer het interview afgenomen is door een CBS-medewerker zal deze u aan het einde van het interview laten weten of u gewonnen hebt. Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek.

De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken. Voor meer informatie over het algemeen Beloningenbeleid van het CBS, vragen of klachten kunt u kijken op de algemene pagina: Beloningen.

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

 

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.

Recente artikelen