Vakanties en Reizen

© Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wil graag meer inzicht krijgen in de vakanties en het reisgedrag van inwoners van Nederland in 2024. Daarom nodigen wij mensen uit om deel te nemen aan het onderzoek Vakanties en Reizen.

Hoe doe ik mee?

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Onderzoek Vakanties en Reizen

Waarom dit onderzoek?

We hopen met dit onderzoek antwoord te krijgen op vragen als:

  • Hoe vaak gaan inwoners van Nederland op vakantie?
  • Blijven mensen in Nederland of vieren ze vakantie in het buitenland?
  • Naar welke landen gaan Nederlanders op vakantie en hoe reizen ze daar naartoe?
  • Hoeveel geld wordt uitgegeven op vakantie?
  • Wat zijn redenen om niet op vakantie te gaan?

Met deze antwoorden kan het CBS cijfers maken over de vakanties van inwoners van Nederland. In de nieuwsberichten onderaan deze pagina leest u meer hierover. 

Daarnaast helpen de resultaten van dit onderzoek onder andere bij het verbeteren van Nederland als toeristische bestemming voor haar bewoners, bezoekers en bedrijven.

Waarom ben ik uitgekozen?

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloning

Met uw deelname aan het onderzoek Vakanties en Reizen kunt u kans maken op een Apple Watch of VVV Cadeaukaarten ter waarde van € 300,-. U ziet direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek.

De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.

Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen

Resultaten

Resultaten van eerder onderzoek naar vakanties en reizen vindt u hieronder bij 'Relevante links'.

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

 

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie hierover vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.