Seksuele Gezondheid in Nederland

© Getty Images/iStockphoto

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Rutgers, Soa Aids Nederland, het RIVM en de GGD vinden seksuele gezondheid en relaties belangrijke onderwerpen. Daarom doen wij hier samen onderzoek naar.

Het CBS nodigt een aantal mensen tussen 16 en 79 jaar uit om een vragenlijst in te vullen. In de vragenlijst kunnen deelnemers hun ervaringen met relaties en seksualiteit vrijwillig delen. Ook mensen met weinig of geen seksuele ervaring kunnen meedoen.

Rutgers, Soa Aids Nederland, het RIVM en de GGD verwerken de gegevens en publiceren de onderzoeksresultaten. De resultaten helpen bij het ontwikkelen van goede seksuele voorlichting en zorg in Nederland.

Naar de vragenlijst

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Seksuele Gezondheid in Nederland.

Wilt u eerst meer weten over dit onderzoek? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek

Goede informatie over relaties en seksualiteit is voor veel mensen belangrijk. Ook willen veel mensen goede hulp als zij problemen hebben op dit gebied. Met dit onderzoek leren we wat mensen nodig hebben voor een gezond liefdesleven. Zo verbeteren we de seksuele voorlichting en zorg in Nederland.

Dit onderzoek beantwoordt vragen als:

  • Hoe denken mensen over seksualiteit?
  • Welke redenen hebben mensen om wel of geen seks te hebben?
  • Hoeveel ervaring hebben mensen met seks en hoe tevreden zijn ze over hun seksleven?
  • Welke ongewenste seksuele ervaringen hebben mensen?
  • Waar zoeken mensen naar informatie over seks? En waar zouden ze graag meer informatie over willen?

Waarom ben ik uitgekozen

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloning

Bij de eerste brief die u van het CBS ontvang, kreeg u een VVV-cadeaukaart ter waarde van € 5,00. Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? klik op: Beloningen

Meer informatie en resultaten

De resultaten van dit onderzoek worden veel gebruikt. Voor voorlichting, preventie en zorg. Hieronder vindt u meer informatie en resultaten:

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

 

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.