Online Veiligheid

Een bord bij in Rotterdam, waarschuwt tegen Inbrekers.
© Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet onderzoek naar de online veiligheid van mensen in Nederland. Dit doen wij samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: internetveiligheid, online criminaliteit en privacy op het internet.

Hoe doe ik mee?

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Online Veiligheid.

Wilt u eerst meer weten? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in hoe mensen in Nederland denken over veilig internetgebruik en wat hun ervaringen hiermee zijn. Ook krijgen we een beter beeld van de online criminaliteit waarmee mensen in Nederland te maken hebben. De resultaten helpen om de voorlichting hierover te verbeteren en de online veiligheid in Nederland te verhogen.

Waarom ben ik uitgekozen?

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloning

Met uw deelname aan het onderzoek ‘Online Veiligheid’ kunt u kans maken op één van de 15 iPads of VVV cadeaukaarten ter waarde van € 400,-. Indien u online gerespondeerd hebt, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek.
De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.

Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen.

Resultaten

Resultaten van eerder onderzoek naar online veiligheid en criminaliteit vindt u hieronder bij relevante links.

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.

Recente artikelen