Nederland in Beeld

© Hollandse Hoogte / ZZZ(Inactief) Westend61 GmbH

Het onderzoek Nederland in Beeld is een belangrijk onderzoek dat over allerlei verschillende onderwerpen gaat. Voorbeelden hiervan zijn: de samenleving, normen en waarden in Nederland en verwachtingen over de toekomst.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS zorgt voor de gegevensverzameling. Dit betekent dat het CBS een aantal inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder uitnodigt om een vragenlijst in te vullen. Deelnemers kunnen over bovenstaande en andere onderwerpen hun mening geven.

Het SCP verwerkt de gegevens en geeft de onderzoeksresultaten in rapportages door aan regering en parlement. Dit helpt hen bij het maken van beleid over onze samenleving. Dit kan van invloed zijn op uw leefsituatie.

Hoe doe ik mee?

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Nederland in beeld
Wilt u eerst meer weten? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

De antwoorden uit de vragenlijsten laten zien hoe inwoners van Nederland denken over hun eigen leven, onze samenleving en de toekomst. Dit is belangrijke informatie voor het onderzoekswerk van het SCP en het CBS.

Waarom ben ik uitgekozen?

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

 

Uw gegevens zijn veilig

 

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

 

Beloning

 

Bij de eerste brief die u van het CBS ontving, kreeg u een VVV Cadeaukaart ter waarde van € 5,-. Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: 

Beloningen

 

Resultaten

 

Wilt u weten wat er met de onderzoeksresultaten gebeurt? Rapportages van eerder onderzoek van het SCP vindt u hieronder bij relevante links.

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

 

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.