Leefsituatie Jongeren

© Hollandse Hoogte / Just like to travel

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet onderzoek naar de leefsituatie van jongeren in Nederland. Dit doen wij samen met het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). In dit onderzoek bestuderen we onderwerpen zoals welk contact jongeren met vrienden en ouders/verzorgers hebben, of jongeren wel eens iets hebben gedaan wat niet mag van de wet en of zij ooit slachtoffer zijn geweest van een strafbaar feit.

Hoe doe ik mee?

Heb je een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? Je kunt met je gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Leefsituatie Jongeren.
Wil je eerst meer weten? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

Wij verzamelen op verschillende manieren informatie over dit onderwerp. Onder andere door een uitgekozen groep jongeren een aantal vragen te stellen. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe jongeren leven en wat zij van hun leefsituatie vinden. Deze informatie kan gebruikt worden om de leefsituatie van jongeren te verbeteren en om scholen, steden en buurten veiliger en leuker te maken. Dankzij de antwoorden die jij geeft kunnen we een goed beeld krijgen van de leefsituatie van jongeren in Nederland.

Waarom ben ik gekozen?

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Jouw deelname is daarom erg belangrijk: je vertegenwoordigt een groot aantal andere jongeren in Nederland.

Je gegevens zijn veilig

Je gegevens zijn bij al onze onderzoeken veilig. Dit is een verplichting van het CBS die in de wet is bepaald. Het CBS heeft verschillende maatregelen getroffen om de gegevens te beschermen. Zo zorgt de wet ervoor dat je gegevens alleen voor statistische doelen worden gebruikt. Geen enkele instelling kan toegang eisen tot de gegevens die het CBS verzamelt. In de statistische informatie van het CBS zijn persoonlijke gegevens nooit te herkennen.

Het CBS verzamelt zelf gegevens maar krijgt ook veel bestanden van andere instellingen. Hierin staan bijvoorbeeld gegevens over onderwijs. Die informatie voegen we samen. Het CBS en het WODC maken statistieken over de Nederlandse samenleving met die informatie. Zo werken we zo zuinig mogelijk.

Meer informatie over hoe wij omgaan met je gegevens vind je op de webpagina: Privacy.

Beloningen

Met jouw deelname aan het onderzoek ‘Leefsituatie Jongeren’ kun je kans maken op één van de 10 iPad’s of VVV Cadeaukaarten ter waarde van €400,-. Je ziet direct aan het einde van de vragenlijst of je de winnaar bent. Snel daarna zal er contact met je opgenomen worden. In de brief die je van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer je mee kunt doen met het onderzoek.

De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.
Wil je meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

 

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.