Internetgebruik

© ANP

Internet is voor veel mensen belangrijk in het dagelijks leven. Internet wordt steeds meer gebruikt in het dagelijks leven. Internet kan handig en leuk zijn, maar veel mensen maken zich ook weleens zorgen over de veiligheid en privacy. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voert jaarlijks een onderzoek uit om het internetgebruik van jongeren en volwassenen in kaart te brengen.

Hoe doe ik mee?

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Internetgebruik.

Wilt u eerst meer weten? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek

Het onderzoek Internetgebruik wordt in opdracht van de Europese Unie (EU) sinds 2005 jaarlijks uitgevoerd in verschillende landen van de EU. Zo kunnen we landen met elkaar vergelijken.

Mede dankzij uw deelname krijgen we onder andere inzicht in:

  • het gebruik van internet voor verschillende doelen
  • het aankoopgedrag van producten en diensten via internet  
  • het gebruik van de digitale overheid
  • het ervaren van problemen bij internetgebruik

De informatie uit het onderzoek is onder andere belangrijk voor het verbeteren van de voorlichting en veiligheid van internetgebruik.

Waarom ben ik uitgekozen

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op: Privacy.

Beloning

Met uw deelname aan het onderzoek Internetgebruik kunt u kans maken op één van de 5 Apple Watches of VVV cadeaukaarten ter waarde van € 300,-. Indien u online gerespondeerd hebt, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Wanneer het interview afgenomen is door een CBS-medewerker zal deze u aan het einde van het interview laten weten of u gewonnen hebt. Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek.

De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.

Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen.

Resultaten

Resultaten van eerder onderzoek naar internetgebruik vindt u hieronder bij 'Relevante links'.

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.