Beweegmeteronderzoek

© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Voor onderzoek naar de gezondheid van de Nederlandse bevolking is het belangrijk om beweeggedrag zo goed mogelijk te meten. Daarom doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aanvullend onderzoek met een beweegmeter. Met een beweegmeter wordt de afwisseling gemeten tussen zitten, staan, lopen en fietsen. Hierdoor krijgen we een nog beter beeld van de gezondheid van de Nederlandse bevolking.

Hoe doe ik mee?

Binnenkort ontvangt u een envelop van het CBS. Hierin vindt u alles wat u nodig heeft om mee te doen. Deze envelop ontvangt u alleen als u heeft aangegeven dat u wilt meedoen aan het Beweegmeteronderzoek.

Voor dit onderzoek draagt u 8 dagen en nachten een beweegmeter op uw bovenbeen. Tijdens het dragen van de beweegmeter vult u ook elke dag in een dagboek een paar gegevens in. De beweegmeter kan gewoon blijven zitten tijdens dagelijkse activiteiten zoals slapen, sporten en douchen.

Wilt u eerst meer weten? Lees dan verder en kijk op de webpagina: Veelgestelde vragen Beweegmeteronderzoek.

Instructievideo opplakken beweegmeter

In de instructievideo wordt uitgelegd hoe u de beweegmeter opplakt.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/12043d6fe74a4906a9134c4b17aa8edf]

Waarom dit onderzoek?

Door mee te doen aan dit onderzoek helpt u ons om meer inzicht te krijgen in het beweeggedrag en de gezondheid van de Nederlandse bevolking. De resultaten van dit onderzoek zijn onmisbaar voor beleid over gezondheidszorg en welzijn in Nederland.

Wat meet de beweegmeter precies?

De beweegmeter meet alleen uw beweging. Dit wordt gedaan door naar de stand van uw been te kijken. De beweegmeter ziet dus of u loopt, staat, ligt of zit. De beweegmeter kan niet zien welke activiteit of sport u precies doet. Daarnaast neemt de beweegmeter ook geen geluid op en heeft hij ook geen GPS. De beweegmeter is niet verbonden met het internet en uw beweeginformatie wordt op het apparaat zelf opgeslagen.

Hoe draag ik de beweegmeter?

U draagt de beweegmeter onder uw kleren, op de huid. De beweegmeter is dan bijna niet zichtbaar. De beweegmeter wordt door middel van een doorzichtige plakker op het been vastgeplakt. Dit is een flexibele, elastische plakker waarmee u alle bewegingen kunt blijven maken die u normaal ook maakt.

In de bovenstaande instructievideo en in de handleiding wordt uitgelegd hoe u de beweegmeter opplakt.

Waarom ben ik uitgekozen?

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloning

Nadat wij de beweegmeter via de post retour hebben ontvangen, ontvangt u van ons een VVV Cadeaukaart ter waarde van € 10,-. Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen.

De VVV Cadeaukaart wordt per post verzonden. Als u dit in de vragenlijst heeft aangegeven, wordt hierbij ook uw persoonlijk beweegoverzicht meegestuurd.

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

 

Een CBS medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.