CBS-Tegel voor datajournalistiek

/ Auteur: Miriam van der Sangen
CBS-Tegel voor Daniël Verlaan
© Tegel organisatie
Media spelen een steeds belangrijker rol in de samenleving. Daarom verdienen de kwaliteit en maatschappelijke betekenis van de media in het algemeen en de journalistiek in het bijzonder speciale aandacht. Om die reden wordt sinds 2007 jaarlijks een journalistieke prijs toegekend: De Tegel. Eén van de categorieën is de CBS-Tegel voor datajournalistiek. Tot 31 januari 2020 kunnen journalisten hun bijdrage nog insturen.

Het CBS hecht zeer aan op feiten gebaseerde waarheidsvinding in de Nederlandse samenleving. Het statistiekbureau stelt vast wat er feitelijk gebeurt op zowel economisch als sociaal gebied en doet dat op geheel onafhankelijke en objectieve wijze. Rechtstreeks richting de samenleving of via samenwerking met de Nederlandse nieuwsmedia.

Thomas Ruigrok, werkzaam als plaatsvervangend hoofdredacteur bij de divisie Communicatie en Nieuws van het CBS: ‘We werken vaak samen met de media, omdat we een gezamenlijk doel hebben: de samenleving voorzien van feiten. Die feiten vormen een belangrijke basis voor het maatschappelijk debat. Daarom ondersteunt het CBS graag de ontwikkeling van journalistiek talent. Dit deden we in de afgelopen jaren door de CBS-Talent Tegel uit te reiken aan een jonge, getalenteerde journalist die een spraakmakend verhaal heeft geschreven. Zo kreeg vorig jaar techjournalist Daniël Verlaan van RTLnieuws de CBS-tegel voor de heldere wijze waarop hij de duistere kanten van het internet belicht.’

De Tegel is dus een belangrijk instituut voor de ontwikkeling van journalistieke kwaliteit. De eerstvolgende uitreiking van de dertien Tegels is op 8 juni a.s. in de Stadsschouwburg van Den Haag. Naast de bestaande categorieën worden een aantal nieuwe categorieën gelanceerd. Ruigrok: ‘De CBS-Talent Tegel verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt de CBS-tegel voor datajournalistiek. Daarmee willen we aandacht vragen voor journalistiek waarin data centraal staan.’

De dertien Tegels worden toegekend in de volgende categorieën: Nieuws, Verslaggeving, Achtergrond, Onderzoek, Interview, Regionaal/Lokaal, Internationaal, Data, Audio, Tekst, Online, Storimans en de Pioniers tegel. Daarnaast wordt er één tegel uitgereikt als Publieksprijs. Inzenden van een bijdrage kan nog tot en met 31 januari 2020. Voor meer informatie: De Tegel.