Databank StatLine verder verbeterd

/ Auteur: Miriam van der Sangen
De medewerkers van het StatLine team die werken aan het verder toegankelijk maken van de CBS-databank.
© Sjoerd van der Hucht Fotografie
In november 2017 lanceerde het CBS het nieuwe StatLine. De veel bezochte online database van het statistiekbureau kreeg een nieuw uiterlijk, meer grafische mogelijkheden en ook de werking werd anders. Doel is de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid te vergroten. De oude versie van StatLine gaat met ingang van 20 juni 2019 definitief uit de lucht.

Anderhalf miljoen bezoekers

StatLine is dé databank van het CBS. Iedereen kan er allerlei data vinden over de Nederlandse economie en samenleving, van inflatie tot bevolkingsontwikkeling en van export tot criminaliteit. De informatie is overzichtelijk gerubriceerd op thema en gratis beschikbaar. Jaarlijks brengen meer dan 1,5 miljoen gebruikers een bezoek aan deze databank. Eind 2017 werd de interface van StatLine volledig vernieuwd, omdat het oude systeem aan het eind van zijn levensduur was. Dick ter Steege, teamhoofd bij de directie communicatie van het CBS (CCN) en verantwoordelijk voor StatLine: ‘Het oude systeem paste niet meer bij deze tijd. Een deel van de functionaliteiten werkte bijvoorbeeld niet op bepaalde browsers. Moderniseren van het oude systeem zou veel tijd en energie kosten. Daarom is besloten een nieuw systeem te bouwen.’

Meningen van gebruikers

Het nieuwe StatLine bestaat nu anderhalf jaar. Wat vinden de gebruikers ervan? Ter Steege: ‘De meningen daarover vallen eigenlijk in twee categorieën uiteen: heel positief of juist helemaal niet. Er zit weinig tussenin. De nieuwe generatie gebruikers is erg enthousiast en kan goed overweg met de nieuwe interface. De meer ervaren gebruiker heeft nog wat moeite met de veranderingen.’ Michiel Eijkhout, projectleider StatLine, bevestigt dat: ‘De ervaren gebruikers vinden de nieuwe versie iets minder uitgebreid, maar voor een groot deel van de gebruikers is de werking van het huidige StatLine intuïtiever. En de nieuwe versie werkt goed op smartphone en tablet, dat is tegenwoordig een vereiste.’ Dat de gebruiksvriendelijkheid is verbeterd, blijkt ook uit de trainingen die het CBS over StatLine geeft. ‘Voorheen kostte het zo’n tweeënhalf uur om alles uit te leggen, terwijl we nu binnen een uur klaar zijn.’

Open data

Alle tabellen in StatLine zijn gebaseerd op de open data van het CBS. Dennis Ramondt, product owner open data bij het CBS: ‘Het gebruik van de open data is erg toegenomen. Maandelijks zijn er 330.000 unieke gebruikers.’ Met open data kunnen app ontwikkelaars en data-analisten geautomatiseerd gegevens ophalen uit StatLine. Het meest gevraagd is de laagregionale informatie. Dat zijn gegevens op wijk-, buurt- en gemeentelijk niveau. Daarnaast worden de tabellen met inflatiecijfers en bevolkingsgegevens heel vaak gebruikt. De volgende stap is volgens Ramondt het vernieuwen van de open data en er voor zorgen dat die veel meer geïntegreerd worden met de CBS-website. ‘In het najaar wil het CBS overgaan naar Odata 4, de meest recente technische versie van open data. Verder willen we nog meer inspelen op de wensen van de gebruikers, bijvoorbeeld door de zoekmachine en downloadopties te verbeteren.’

Oude versie van StatLine

Nog even terug naar de oude versie van StatLine. Eijkhout: ‘Die verdwijnt dus met ingang van 20 juni a.s. Links naar het oude StatLine verwijzen dan automatisch door naar het nieuwe deel. Gebruikers moeten wel zelf de selectie uit de tabel bijwerken. Het CBS heeft ook een instructievideo gemaakt, waarin uitleg wordt gegeven over het nieuwe StatLine. Dat helpt gebruikers om de overgang te vergemakkelijken.’

Hebt u vragen of opmerkingen over StatLine? Neem dan contact op met de Infoservice: (088) 570 70 70 of info@cbs.nl

Relevante links