Overheidsfinanciën, derde kwartaal 2018

Mauritshuis en Binnenhof gezien vanaf de overkant van de Hofvijver in Den Haag
Een overzicht van de overheidsfinanciën in het derde kwartaal van 2018.

In deze publicatie is aandacht voor de Nederlandse overheidsfinanciën in internationaal perspectief. Het Europese toezicht op overheidsfinanciën wordt toegelicht, evenals de huidige stand van het begrotingstekort en overheidsschuld van Europese lidstaten. Ook worden de renteverschillen op overheidsschuld binnen landen in de eurozone verder toegelicht. Daarnaast nog een overzicht van de verschillen in collectievelastendruk binnen Europa.

De monitor beschrijft ook de ontwikkelingen van de overheidsfinanciën in het derde kwartaal van 2018. Het overheidssaldo op jaarbasis bedraagt 2,1 procent bbp en de schuldquote blijft verder dalen naar 52,9 procent bbp. De uitgaven op jaarbasis liggen op een historisch laag niveau.