Iets meer dan helft van kiesgerechtigden is 50-plus

9-3-2018 13:00
Man en vrouw in stemhokjes brengen hun stem uit
Op 21 maart 2018 houden 335 gemeenten in Nederland een gemeenteraadsverkiezing. Net iets meer dan de helft van de kiesgerechtigde bevolking is ouder dan 50 jaar. In 279 gemeenten waar verkiezingen worden gehouden is meer dan helft van de mensen die mogen stemmen vijftigplusser. Bergen (NH) en Laren hebben met ruim 66,5 procent het hoogste aandeel vijftigplussers. Gemeente Utrecht heeft met 31,6 procent het laagste aandeel, gevolgd door Urk met 35 procent vijftigplussers.

Van alle personen die mogen stemmen op 21 maart heeft 11,2 procent een niet-westerse migratieachtergrond. Rotterdam heeft met 35 procent het hoogste percentage kiesgerechtigden met een niet-westerse achtergrond, gevolgd door Den Haag (32,2 procent), Amsterdam (31,4 procent) en Almere (27,5 procent). In 206 gemeenten heeft minder dan 5 procent van de mensen die kunnen stemmen een niet-westerse achtergrond. In Tubbergen, Achtkarspelen, Borger-Odoorn, Dantumadiel, De Wolden, Staphorst, Simpelveld, Urk komt het aandeel niet boven de 1 procent uit.

Het aantal raadszetels dat een gemeente kan invullen bij de verkiezingen is bepaald in artikel 8 van de Gemeentewet. Het aantal kiesgerechtigden per raadszetel komt in gemeente Schiermonnikoog het laagst uit, op 89. Ook in Vlieland is het laag, met 111 kiesgerechtigden per raadszetel. De meeste kiesgerechtigden per raadszetel heeft Amsterdam (15 004), gevolgd door Rotterdam (11160) en Den Haag (9071).