Kwartaalmonitor detailhandel, eerste kwartaal 2017

© ANP
In het eerste kwartaal van 2017 was de omzet van de detailhandel 4,8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.
De verkopen namen met 2,9 procent toe. Vooral de winkels in non-foodartikelen en de internetwinkels zetten meer om en ook in de foodsector groeide de omzet.
De consumptie van huishoudens nam in het eerste kwartaal toe met ruim 1 procent. Inmiddels is dit het twaalfde kwartaal op rij waarin de consument meer besteedt. Het consumentenvertrouwen ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het ondernemersvertrouwen liep terug, maar de verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2017 blijven positief. Het aantal openstaande vacatures was het hoogst sinds het moment van waarnemen (1997). Het aantal faillissementen nam licht af.