Urk koploper grote huishoudens

In bijna 28 procent van de particulieren huishoudens op Urk wonen 5 personen of meer. Dit is gemiddeld in ons land 5 procent.

Urk staat hiermee met kop en schouders bovenaan deze lijst. De Gemeente Staphorst staat op de tweede plaats met een aandeel grote huishoudens van een kleine 19 procent. Hierna volgen de gemeenten Molenwaard, Rijssen-Holten, Barneveld, Neder-Betuwe en Zwartewaterland. In deze vijf gemeenten ligt aandeel grote huishoudens tussen de 13 en 14 procent. In gemeenten met relatief veel grote huishoudens krijgen vrouwen gemiddeld meer kinderen en is het aandeel van eenpersoonshuishoudens juist relatief gering.

Weinig grote huishoudens in gemeente Groningen en Vaals

Naar verhouding komen grote huishoudens het minst voor in de gemeente Groningen en zeven gemeenten in Limburg (Vaals, Maastricht, Kerkrade, Heerlen, Landgraaf, Brunssum en  Valkenburg aan de Geul). In deze gemeenten wonen in minder dan 2,7 procent van de particuliere huishoudens, 5 personen of meer. In de gemeente Groningen heeft dit te maken met veel kleine huishoudens (studenten) en in de Limburgse gemeenten speelt  vergrijzing een dominante rol.